Hlavní obsah

O první pražskou továrnu na led se poperou developeři

Foto: Mapy.cz

O pozemek poblíž Rohanského ostrova v Praze 8 má zájem řada developerů.

Reklama

Pražští developeři se utkají v souboji o atraktivní pozemek na rozhraní Libně a Karlína poblíž stanice metra Invalidovna. Cena za téměř hektarovou parcelu se může dostat přes půl miliardy korun.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Developerům se otevírá šance na další scelení zástavby v lukrativní lokalitě mezi Karlínem a Libní. Na prodej je starší komerční a bytový areál poblíž stanice metra Invalidovna. Do užšího kola prodejního tendru se přihlásilo kolem 20 developerských firem. Následovat bude podávání nabídek.

„Mezi developery, kteří projevili zájem, jsou firmy stavějící byty i kanceláře. Jsou tam i dva fondy stavějící nájemní bydlení,“ řekl realitní obchodník Petr Vomastek, jehož společnost Vomastek prodej nemovitosti zajišťuje. Areál sevřený ulicemi U Rustonky a Sokolovská vlastní několik fyzických osob.

Z průzkumu SZ Byznys mezi velkými hráči vyplynulo, že se na pozemek dívá většina z nich. Mezi zájemci je například skupina J&T. Ta v těsném sousedství postavila kancelářský komplex Rustonka.

„Území je překvapivě složité s mnoha vlastníky, ale dávalo by nám smysl pokračovat dál v developmentu v lokalitě, kterou dobře známe, takže zvažujeme, že nabídku podáme,“ řekl Jiří Ochetz z představenstva J&T Real Estate CZ.

Areál nazvaný Štrasburk je atraktivní také pro společnost Crestyl, která nedaleko za Libeňským mostem vybudovala novou čtvrť Dock. „Podání nabídky zvažujeme,“ uvedl mluvčí Crestylu Ondřej Micka. Nabídku studuje rovněž developerská část skupiny Skanska a firma Trigema, která opodál staví nájemní projekt Fragment.

V areálu se v současnosti nachází mix starší komerční a bytové zástavby. Bytové domy pocházejí z konce 19. století, památkově chráněné ale nejsou. Budoucí nový majitel tedy bude mít po získání všech razítek volnou ruku k případné demolici. Komplex vznikl v předminulém století s přičiněním tehdejšího realitního magnáta Theodora Steina. Samotný Stein poté v areálu kromě hostince provozoval také První pražskou továrnu na led.

„Jde o velmi atraktivní lokalitu. Příprava projektu zabere několik let, ale areál má svůj výnos z nájmu, což může pokrýt alespoň úroky. Území je ovlivněno vedením trasy metra, ale i tak případný projekt na 20–24 tisíc metrů čtverečních hrubých podlažních ploch může cenu areálu posunout na 350 až 450 milionů korun,“ komentoval Jan Hospodář, specialista na komerční nemovitosti ze společnosti Hospodar Investments.

Zástupce majitelů Vomastek je optimističtější. „Očekáváme cenu kolem 600 až 700 milionů korun,“ dodal. Za podobně velkou parcelu v Praze nedaleko Pankráce dala minulý rok firma Velska 497 milionů korun.

Území na rozhraní Libně a Karlína zažívá bouřlivý stavební rozvoj. Největší projekt v podobě nové čtvrti odstartovala v lokalitě nedávno společnost Sekyra Group.

Reklama

Doporučované