Hlavní obsah

O Prymulově selhání píší ve světě, připomínají i Babišovu Krétu

Foto: Profimedia.cz

Ministr zdravotnictví Roman Prymula ve vládě končí.

Reklama

aktualizováno •

Totální porušení pravidel, které navrhl sám ministr zdravotnictví, dostalo Romana Prymulu na titulní strany řady světových médií. O ministrově prohřešku píší v USA, na Slovensku i ve Francii.

Článek

„Ministr zdravotnictví těžce zasažené České republiky byl pod palbou, aby rezignoval, poté, co média informovala o tom, že porušil přísná vládní omezení a navštívil pražskou restauraci,“ píše na svém webu americký deník The Washington Post. Deník upřesňuje i okolnosti Prymulovy schůzky s Jaroslavem Faltýnkem (ANO) a zmiňuje také volání po Prymulově demisi ze strany koaliční ČSSD. Na závěr článku autor vypichuje počet nakažených i obětí koronaviru v Česku.

Slovenský list SME ve svém online zpravodajství zachytil už další fázi Prymulova skandálu a cituje premiéra Andreje Babiše, který vyzval ministra zdravotnictví k rezignaci. „Absolutní šok. Nechápu, když požadujeme od lidí, aby dodržovali pravidla, a komplikujeme život lidem, tak musíme jít příkladem. Taková chyba se nedá omluvit,“ citoval slovenský list Babiše.

Ministra vnitra Jana Hamáčka, který vyzval Prymulu k rezignaci, pak ve své zprávě citovala agentura AFP. I on připomíná současný počet obětí viru v Česku a uvádí, že sám premiér Andrej Babiš v létě nabádal Čechy, aby trávili dovolenou doma, zatímco on sám se vydal s rodinou na řecký ostrov Kréta.

O přešlapu ministra Prymuly si mohli přečíst i lidé v Indii. Zprávu agentury Associated Press totiž převzal i indický server The New Indian Express. Zpráva se dostala i na server Al-Džazíra, otiskl ji mimo jiné i turecký Daily Sabah, katarský list The Penninsula nebo malajsijský Malay Mail.

Francouzský server FR24 News připomíná, že Prymula proslul přísnými veřejnými prohlášeními, během nichž apeloval na obyvatele, aby se zdržovali doma a byli disciplinovaní při dodržování koronavirových pravidel. Jen pak podle něj bude možné zastavit nárůst počtu nakažených, který hrozí zahltit český zdravotní systém. Odhalení jeho návštěvy restaurace vyvolalo řadu obvinění z pokrytectví, dodal FR24 News.

Prymulovo chování v situaci, kdy restaurace jsou uzavřené v souladu s nařízením vlády, je šokující, katastrofální a neomluvitelné, cituje dnes premiéra Babiše čínská tisková agentura Nová Čína. Stejně jako řada dalších světových zpravodajských zdrojů připomíná pochmurnou bilanci nakažených v ČR, jejichž počet se v posledních týdnech prudce zvýšil.

Aktuální vývoj v České republice neunikl ani německému a rakouskému tisku, byť pro své servery povětšinou přebírá zpravodajství tiskových agentur DPA a APA. Německý Frankfurter Allgemeine Zeitung se však vývoji v ČR věnuje podrobněji. „Zřídkakdy byla tak přiléhavá výtka, že český ministr zdravotnictví kázal vodu a sám pil víno. Opozice ho zkritizovala, ministerský předseda Andrej Babiš se k ní brzy připojil. To byl konec krátké politické kariéry virologa Prymuly jako hlavního krizového bojovníka proti pandemii, která Česko podle oficiálních čísel zasáhla tak zle, jako žádnou jinou zemi na světě,“ napsal FAZ.

Rakouské deníky Der Standard nebo Die Presse zdůrazňují, že Česko přichází o svého ministra zdravotnictví na vrcholu koronavirové krize, a všímají si také Prymulovy neochoty odstoupit. Der Standard připomíná, že teprve 21. září Prymula ve funkci vystřídal Adama Vojtěcha a že prezident Miloš Zeman chce odcházejícímu ministrovi udělit státní vyznamenání.

Reklama

Doporučované