Hlavní obsah

O psy je během karantény zájem. New York už nemá žádné volné v útulku

V newyorských útulcích došli během koronavirové krize psi.

Reklama

Článek

Vláda ve čtvrtek schválila nová opatření na podporu živnostníků. OSVČ mohou čerpat příspěvky na platy svých zaměstnanců, sami budou mít nárok na dávku 15 tisíc korun měsíčně. Naopak hospodští s náhradou škody za ušlý zisk podle ministryně financí Schillerové nemají počítat.

Od pátku budou moci znovu otevřít zámečnictví, servisy na stroje a domácí spotřebiče nebo myčky aut. V prodejnách potravin vás čeká novinka – všechny nově musí mít pro své zákazníky k dispozici igelitové rukavice nebo sáčky na ruce.

Čeští zdravotníci, sociální pracovníci a záchranáři nakonec mohou dál denně dojíždět do zaměstnání v Německu a Rakousku.

62 procent z více než tisíce dotázaných říká, že opatření proti šíření koronaviru zvládají „celkem bez problémů“. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu, který jsme připravili se společností STEM. Dalších 33 procent v průzkumu připustilo „drobnější problémy“. Ekonomicky se musela uskromnit pětina dotazovaných.

Lihovarník Martin Žufánek chtěl pomoct těm, kterým chybí dezinfekce, a začal ji vyrábět pod svojí značkou. Jenže neoprávněně, chyběla mu povolení a zasáhli celníci. „Mrzí mě, když mi teď někdo píše, že šlo o nějaké naše PR,“ říká lihovarník v rozhovoru.

Situací v Thomayerově nemocnici v Praze-Krči, kde se nakazilo nejméně 13 seniorů na oddělení následné péče a jeden z nich ve středu zemřel, se bude zabývat hygiena. Zaděláno na průšvih podle komentáře Sabiny Slonkové ale bylo už dlouho.

Česká vláda pošle Itálii a Španělsku desítky tisíc ochranných obleků. A ve hře byla i pomoc vojenských zdravotníků. Pozornost médií se přitom začíná od Itálie přesouvat ke Španělsku, kde je situace kritická. Počet obětí koronaviru tam překročil 4000 a za posledních 24 hodin zemřelo 655 lidí.

Zásahy koronaviru do kondice českých firem budou velké, ale jednomu podniku celostátní karanténa vyloženě prospívá. Doručovatel potravin Rohlik.cz hlásí navýšení obratu o 50 % a urychluje expanzi do regionů.

„Vládne zodpovědný přístup a solidarita. Personál ví, co má dělat. Sestry jsou zvyklé na dvanáctihodinové směny. Samozřejmě, že má každý z nás strach,“ říká lékař Vladimír Šrámek z brněnské FN u svaté Anny.

Nudíte se? Čas v domácí izolaci si můžete krátit u deseti matematických, fyzikálních a jiných hádanek, které pro čtenáře SZ připravil Miloš Čermák. Správné řešení se pokaždé zobrazí, když kliknete na otazník.

Během „koronavirového zaracha“ pomáhají domácí zvířata překonat svým páníčkům pocity izolace a udržovat pravidelné návyky a celkově jim zvedají náladu. Třeba v New Yorku jdou psi a kočky v útulcích momentálně doslova na dračku. V Hongkongu byl ovšem evidován pes pozitivně testovaný na přítomnost koronaviru. A pokud jste náhodou nakaženi vy, měli byste se tedy vyhnout blízkému kontaktu se svým mazlíčkem a péči dočasně přenechat někomu jinému. Jestli máte naopak chuť a kondici ostatním se zvířaty pomáhat, můžete se lidem v karanténě nebo ohroženým nákazou nabídnout jako dobrovolný venčitel.

S tím se pro dnešek loučíme, pokud ještě nejste přihlášeni k odběru našeho speciálního newsletteru, nemáte proč čekat.

Buďte zdrávi!

Reklama

Doporučované