Hlavní obsah

O řadě hrdinů nic nevíme. Českoslovenští letci byli v Británii úspěšní i u žen, říká letecký historik Rajlich

Výzva: Českoslovenští letci a jejich anglický příběh pohledem leteckého historika Rajlicha.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Bylo to také tím, že uniforma královského letectva ženy neodpuzovala a ve Velké Británii byl nedostatek mužského materiálu, říká letecký historik Jiří Rajlich o úspěchu československých letců u britských žen.

Článek

„Důstojník královského letectva je nejhůře placeným leteckým důstojníkem na světě. Velká Británie na tom nebyla dobře. Nebylo to nic extra, byly to stejné příjmy jako u Britů. Řada místních měla ale výhodu v tom, že měli rodinné zázemí,“ vzpomíná Rajlich na zápisky jednoho z letců, které našel v průběhu dlouholetého bádání.

V rozhovoru došla řeč i na život československých letců ve Velké Británii a jejich následnou perzekuci ze strany komunistického režimu v Československu. Letecký historik Jiří Rajlich odhalil i původ své vášně pro bádání a hledání nových informací o životě a příbězích leteckých hrdinů.

„Měli jsme vždycky v rodině moc historických knížek. Můj táta si navíc lepil letadla. Velký moment hraje to tajemství a také to, že o západních letcích a některých stránkách v naší minulosti se v době mého dětství nemluvilo a nepsalo. Říkal jsem si, že když ty knížky nejsou, tak si je budu muset napsat sám,“ dodává Rajlich.

Jaký největší úspěch se československým letcům podařil? Kolik informací nám o jejich osudu chybí? Nacházíme nové příběhy? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Doporučované