Hlavní obsah

O romském holocaustu je třeba mluvit, říká norská velvyslankyně. Její země pošle miliony na památník v Letech

Pozůstatky romského koncentračního tábora v Letech fungovaly donedávna jako vepřín. Nyní zde vznikne památník, z norských fondů na něj půjde 25 milionů korun.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Na místě bývalého vepřína v Letech u Písku vyroste během následujících let památník romského holocaustu. Areál, kde za války stával koncentrační tábor pro Romy, v pondělí navštívila norská velvyslankyně Siri Ellen Sletnerová.

Článek

Právě z Norských fondů by se vybudování mělo financovat. „Je to prioritní projekt pro Norské fondy a bude to také pilotní projekt Norských fondů. Uvolnili jsme na tento projekt 25 milionů českých korun,” sdělila Siri Ellen Sletnerová.

„Norská strana už delší dobu projevuje zájem o téma holocaustu Romů,” uvedla ředitelka muzea Jana Horváthová a dodala, že jejich muzeum v Brně navštívila velvyslankyně Sletnerová už zhruba před rokem. Od té doby se o podpoře uvažovalo.

Na začátku dubna převzalo areál bývalého vepřína Muzeum romské kultury, nyní se podle Horváthové řeší, kdy by měla proběhnout demolice. „Snad k ní dojde na jaře příštího roku,” věří Horváthová. Památník by podle ní mohl v místě bývalého vepřína vyrůst v roce 2021.

Vepřín koupil stát za 450,8 milionu korun. Demolice bude stát odhadem 110 milionů korun, za 1,5 milionu se uskuteční archeologický průzkum.

Reklama

Doporučované