Hlavní obsah

O ruských agentech ve Vrběticích jednali čeští politici už 7. dubna

Foto: Profimedia.cz

Ministr vnitra Jan Hamáček s premiérem Andrejem Babišem na sobotní tiskové konferenci.

Reklama

Ministr vnitra Jan Hamáček se tento týden chystal na návštěvu Moskvy. Nejdřív tvrdil, že o ruském podílu na výbuchu ve Vrběticích v té době nevěděl, později označil svoji cestu za zastírací manévr před vyhošťováním.

Článek

O možném podílu ruské tajné služby na explozích v muničním areálu ve Vrběticích v roce 2014 poprvé jednali někteří zástupci státu minulou středu 7. dubna ráno. Premiér Andrej Babiš (ANO) to dnes řekl v České televizi. Zopakoval, že písemnou zprávu Bezpečnostní informační služby (BIS) k tomu dostal tento týden v pátek odpoledne.

„My jsme v podstatě poprvé o tom jednali 7. dubna ráno,“ řekl premiér. „Poprvé jsem to dostal na papíře až v pátek,“ dodal. O důvodném podezření na zapojení ruské tajné služby GRU do dvou výbuchů ve Vrběticích na Zlínsku premiér spolu s ministrem vnitra a zahraničí Janem Hamáčkem (ČSSD) informovali veřejnost v sobotu večer. Zároveň oznámili vyhoštění 18 pracovníků ruského velvyslanectví v Praze, kteří byli identifikováni jako členové ruských zpravodajských služeb.

O tom, že o věci věděl dříve než v sobotu, mluvil v sobotu bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Hamáček to nejdříve popíral, dnes ale prohlásil, že jeho od středy plánovaná cesta do Moskvy pomáhala zastřít přípravy na vyhoštění.

Reklama

Doporučované