Hlavní obsah

Ó, štěstěno! První ohňostroj v Brně vidělo 180 tisíc lidí. Reportéři sledovali přípravy

Ohňostroje v Brně: První show vidělo 180 tisíc lidí.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Anastazija Kriušenko

 

Reklama

Barvy české vlajky ozářily v sobotu Brněnskou přehradu. Na první show ohňostrojné přehlídky Ignis Brunensis zamířilo podle policie 180 tisíc lidí. Reportéři Seznamu zjišťovali, jaká opatření každému ohňostroji předchází.

Článek

Jak v ohňostrojích ztvárnit téma československé státnosti? Nad tím se letos zamýšlí tvůrci z různých států Evropy. Následující týdny v Brně patří tradiční barvité přehlídce Ignis Brunensis. Dvouminutová pasáž koncertní předehry Karneval od Antonína Dvořáka je povinnou součástí třaskavých soutěžních programů. Autoři tak připomínají sté výročí založení Československa.

Státní barvy zářily nad Brněnskou přehradou už v sobotu, reportéři Seznamu sledovali přípravy. Na první show od českého týmu Flash Barrandov s názvem „Ó, štěstěno” dorazilo podle odhadů 180 tisíc lidí. Návštěva tak atakovala o deset tisíc vyšší rekord z loňského roku.

Přípravy na akci začínají už měsíce dopředu, kdy producenti vymýšlejí složení soutěže a vybírají z mnoha zájemců. „Technicky ohňostroj chystáme tři dny dopředu a doprovází jej rozsáhlá bezpečnostní opatření. Přece jen manipulujeme s třaskavinami. Pamatuju si, že před lety české zákony nepočítaly s odpalováním ohňostrojů na vodě, přestože je to v Evropě běžné. Změnilo se to díky nám,” sdělil hlavní producent soutěže Jiří Morávek.

Rozsáhlé přípravy a technická opatření musí zvládnout také policie a dopravní podnik. „Vypravujeme sedmdesát tramvají a padesát autobusů,” uvedla mluvčí dopravního podniku Barbora Doležalová.

Letos se do soutěže zapojí ohňostrůjci z Polska, Rumunska a Francie. Úvodní a finální ohňostroj od Flash Barrandov není soutěžní. Autoři však mohou získat cenu diváka po vyhodnocení veřejného hlasování.

Ve středu se lidem předvede rodinná firma Surex z Polska, ukáže show s názvem Symfonie barev. Po ní následuje Pyro Events z Rumunska, který se zaměří na oslavy stého výročí Velkého Rumunska. Francouzská společnost Pok 2.0 Lux Factory předvede Noc pod hvězdami a završí soutěžní přehlídku na přehradě.

Epilog s názvem Ach synku, synku uvidí lidé v okolí hradu Špilberk šestnáctého června.

Reklama

Související témata:

Doporučované