Hlavní obsah

O studentské bydlení v Holešovicích je i přes vysoké ceny zájem

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

O apartmány ve studentské rezidenci The Fizz Prague v pražských Holešovicích je podle Diany Streletskiy, obchodní manažerky společnosti International Campus, která apartmány provozuje, ze strany studentů velký zájem.

Článek

První nájemci se do moderních bytů blízko centra nastěhují v září. Společnost letos kvůli koronakrizi očekává hlavně Čechy. Za nájem studenti měsíčně zaplatí od 8000 korun do 12 000 korun, což je dvakrát tolik než na většině univerzitních kolejí.

Rezidence nabídne studentům v 539 pokojích celkem 675 postelí. Kromě pokojů budou v rezidenci také společenské prostory, kinosály, terasa, studovny či podzemní parkoviště. K dispozici budou studentům jednolůžkové a dvoulůžkové vybavené pokoje s kuchyňkou a koupelnou. Za jednolůžkový pokoj včetně všech poplatků zaplatí studenti 12 000 korun měsíčně, cena za dvoulůžkový pokoj je 16 236 korun, tedy 8118 korun za jednoho studenta.

V porovnání s podobně zařízenými pokoji na běžných studentských kolejích v Praze je to více než dvojnásobek. Například na koleji Dejvická zaplatí studenti za jednolůžkový pokoj se sociálním zařízením a kuchyňkou v buňce určené pro dva pokoje 148 korun za den, tedy asi 4440 korun za měsíc. Stejně je tomu na nedaleké koleji Orlík. Na koleji Kajetánka stojí podobný jednolůžkový pokoj na měsíc asi 5190 korun, za dvoulůžkový pokoj zaplatí studenti asi 4050 korun na osobu.

I přes vyšší nájemné projevilo o ubytování v rezidenci v minulých měsících zájem asi 2000 lidí, ubytovací kapacita je ale jen necelých 700 míst. Společnost přitom s ohledem na současnou koronavirovou krizi očekává, že mezi ubytovanými bude více českých studentů, než se předpokládalo. „Zájem českých studentů je skutečně výrazný, a to nejen o dvoulůžkové, ale i o jednolůžkové pokoje,“ uvedla Streletskiy.

Tuzemští vysokoškoláci tak zčásti nahrazují poptávku mladých lidí z jiných zemí, pro které kvůli koronaviru v minulých týdnech platila či nadále platí cestovní omezení. Z velkých zemí se to týká zejména Ruska, odkud se mladí lidé nyní nemohou stěhovat do Prahy.

Nábor studentů v Česku podpořil International Campus prezentacemi na tuzemských univerzitách. „Spolupracujeme s velkými pražskými školami, mimo jiné s Karlovou univerzitou, ČVUT, Anglo-americkou univerzitou, Metropolitní univerzitou, CEVRO, našimi partnery jsou ale i studentské agentury a organizace a jazykové školy,“ doplnila Streletskiy.

International Campus provozuje studentské apartmány například i v Rakousku, Německu nebo Nizozemí, v Česku jde o jejich první studentskou rezidenci. Kompletní stavbu s osmi podlažími s celkovou obytnou plochou přes 16 500 metrů čtverečních, která vznikla u křižovatky ulic Na Zátorách a Partyzánská nedaleko stanice metra C Nádraží Holešovice, dokončila firma Karlín Group v původním termínu před zahájením nastávajícího akademického roku, a to i přes situaci spojenou s epidemií koronaviru. Stavba stála přes 500 milionů korun. Kolaudace budovy bude v polovině srpna, v září se do pokojů začnou stěhovat první studenti.

Zájem o studentské ubytování na vysokoškolských kolejích v Praze je vysoký několik let a část studentů se svými žádostmi o místo na kolejích proto neuspěje. Poptávka v posledních letech vzrostla v reakci na růst cen bytů. Univerzita Karlova a Česká zemědělská univerzita chtějí kvůli velkému zájmu své ubytovací kapacity rozšířit. ČZU má v plánu přístavbu pro 44 nových lůžek, UK hodlá rozšířit o 200 míst koleje v Hostivaři. Převis poptávky láká firmy, studentům nabízí například ubytování v soukromých studentských domech.

Reklama

Doporučované