Hlavní obsah

O těžce nemocného muže se chtěla starat sama. Stát jí nepřispěje ani korunu

Záhady Josefa Klímy ze 7. 5. 2020: Dala výpověď a rozhodla se nepřetržitě starat o svého těžce nemocného manžela. Od státu ale nedostane ani korunu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ošetřující lékaři jasně řekli, že manžel Lenky Lukešové není soběstačný. Posudkoví lékaři přesto žádost o příspěvek na péči zamítli.

Článek

„Řekla bych, že nejhorší je asi ta rakovina… Protože manžel má problém udržet moč. A vlastně potom… ty bandáže. Ty má, protože je zalitý vodou. On se zalívá vodou, což je nebezpečné, protože se může zalít celý. Může se jakoby utopit,“ popisuje problémy svého vážně nemocného muže Lenka Lukešová z Havířova.

Manžel trpí těžkou cukrovkou, vysokým krevním tlakem, rakovina ho upoutala na invalidní vozík. Pohybovat se sám nedokáže. Neudrží rovnováhu, má špatnou koordinaci pohybu. A bez celodenního dohledu a pomoci se neobejde.

Celodenní asistenci si však rodina nemůže dovolit zaplatit, a tak se žena rozhodla, že o manžela bude pečovat sama. Skončila s prací a rodina přišla o její příjem, což všichni znatelně pociťují. Pro Lenku Lukešovou je ale prioritou zdraví manžela. „Všude mi bylo oznámeno, že nesmí být doma sám. A vím, co to udělalo, když jsem ho našla doma ležet na zemi. V bezvědomí. Nevěděl vlastně, proč tam je, že tam je, že vůbec upadl. On se sám nenají, on si nedokáže nakrájet nějakou potravinu. Takže já mu musím uvařit - dietně. Já mu to musím naporcovat, nakrájet, on jí rukama. A když už to nezvládne, tak ho dokrmím,“ pokračuje ve výčtu každodenních činností.

Je logické, že vzhledem k této nelehké situaci zažádala o příspěvek na péči. Lékařská posudková komise však dospěla k závěru, že na něj nárok nemá. A důvod? Pan Lukeš její péči údajně nepotřebuje. A to navzdory tvrzení lékařů, kteří zhodnotili, že takovýto pacient péči o sebe nezvládne.

Jaké důvody posudkoví lékaři ke svému závěru měli a jak se k případu staví Ministerstvo práce a sociálních věcí?

Odpovědi v úvodním reportáži. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované