Hlavní obsah

O událostech kolem Zemana promluvím příští týden, vzkázal Mynář

Foto: ČTK

Prezident Miloš Zeman s kancléřem Vratislavem Mynářem na archivním snímku z roku 2019.

Reklama

Prezidentův kancléř po několika dnech prolomí mlčení. Příští týden se vyjádří k informacím kolem hospitaizace Miloše Zemana.

Článek

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář se po dohodě s rodinou prezidenta Miloše Zemana chce začátkem příštího týdne veřejně vyjádřit k informacím o událostech kolem prezidenta, které se v posledních dnech šíří v médiích. Sdělil to ČTK.

V uplynulých několika dnech Mynář směrem k novinářům mlčel. Byl přitom jedním z hlavních aktérů událostí. Tou poslední byla kauza, kdy k prezidentovi bez vědomí jeho ošetřujícího lékaře přivedl končícího předsedu Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO).

Ústřední vojenská nemocnice se proti tomu ostře ohradila a bude tuto „nežádoucí událost“, jak uvedla v tiskové zprávě mluvčí ÚVN Jitka Zinke, prošetřovat. Mynář se k tomu zatím nevyjádřil.

Pochybnosti panují i kolem pravosti podpisu Miloše Zemana na dokumentu, kterým prezident na 8. listopadu svolává ustavující schůzi Poslanecké sněmovny. I při něm měl být přítomen Mynář.

„Říkal: Přímo před tebou to podepisuji, abys neměl nejmenší pochyby, že jde o skutečnou vůli pana prezidenta,“ reagoval na to v pátek Vondráček. Prezidentův podpis i přesto prověří Národní centrála proti organizovanému zločinu, a to na základě trestního oznámení, jehož autor se domnívá, že „listina nebyla podepsána prezidentem republiky, nýbrž osobou, která si uzurpuje jeho autoritu a za prezidenta republiky se vydává“.

Vondráčkova návštěva u Zemana vyvolala obecně řadu pochybností i proto, že se její jednotliví aktéři vyjadřovali chvílemi protichůdně.

„Pozval mě sám pan prezident prostřednictvím pana kancléře a já byl přesvědčený o tom, že je vše řádně zkonzultováno s nemocnicí i ošetřujícím lékařem. U vstupu mě vyzvedla Ochranná služba Policie ČR a zavedla mě až do pokoje pana prezidenta, přičemž Miloš Zeman mě hned zdravil a zval dál,“ napsal Vondráček v oficiálním prohlášení na stránkách Poslanecké sněmovny.

Na to však hned reagovalo tiskové oddělení policie, které uvedlo následující: „Policie České republiky pana předsedu Poslanecké sněmovny k prezidentu republiky nedoprovázela. Pan předseda navštívil pana prezidenta v doprovodu hradního kancléře, který byl v té době již na místě.“

Nemocnice zároveň ve svém prohlášení uvedla, že nemůže potvrdit průběh schůzky. Tedy to, že Zeman s Vondráčkem opravdu jednal a že mu nějaký dokument podepsal. U setkání totiž nikdo z personálu nebyl.

Kancléř Mynář na dotazy novinářů ke všem těmto kauzám nereagoval. To chce napravit v avizovaném veřejném vystoupení na počátku příštího týdne.

Konkrétně na tyto kauzy nereagoval ani mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Ten jenom vnesl další pochybnosti do veřejného prostoru prohlášením, že prezident si v úterý na jednotce intenzivní péče pochutnal na meruňkových buchtách a na středu si objednal vinnou klobásu s bramborovou kaší. Což jako stravu vhodnou pro pacienta na JIP mnozí zpochybnili.

Aktivnější na sociálních sítích začal mluvčí Ovčáček být až po pátečním vystoupení předsedy Senátu Miloše Vystrčila, který oznámil, že poté, co od Mynáře nedostal požadovanou zprávu o tom, že Zeman je schopen vykonávat svůj úřad, se se stejnou prosbou obrátil přímo na ÚVN.

Ovčáček na Twitteru Vystrčila a ostatní pouze zkritizoval. Jedinou informací, kterou o Zemanovi zveřejnil, tak bylo, že si prezident do nemocnice vyžádal knihu o Winstonu Churchillovi.

Reklama

Doporučované