Hlavní obsah

O užívání drog před dětmi se mlčí. Po alkoholu je největším démonem pervitin

Injekční stříkačky a drogy před zraky dětí.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Injekční stříkačky s drogou či jiné návykové látky konzumují dospělí i před zraky dětí – v Česku často opomíjené téma.

Článek

Díky varování náhodné kolemjdoucí začala pražská policie v minulém týdnu vyšetřovat případ dvojice, která si podle její výpovědi aplikovala drogy injekční stříkačkou v doprovodu malého chlapce. Případ podle zjištění Seznamu putuje i k takzvané sociálce.

Svědkyně popsala incident, při kterém si neznámá žena a muž v pražské Vodičkově ulici nitrožilně podávali drogy. Ukazuje to i video, které má redakce k dispozici.

„Člověk to celkem často vidí, ale tohle bylo o to horší, že tomu celou dobu přihlížel asi šestiletý nebo sedmiletý chlapec,“ uvedla nejmenovaná žena pro Seznam.cz. Ze strachu o dítě, které dvojici doprovázelo, zavolala na policii. Slyšela prý, jak chlapec naříká a říká uživatelce drog „mami”. Policie se podle zjištění Seznamu případem zabývá. Poputuje i k posouzení Orgánu sociálně-právní ochrany dítěte, lidově sociálce.

„Událost momentálně prošetřujeme pro podezření z přestupku dle § 39 odstavec 2a zákona o návykových látkách. Po zadokumentování všech zjištěných a potřebných skutečností předáme věc k dořešení příslušnému správnímu orgánu. Zároveň budeme posílat poznatek o této události Orgánu sociálně-právní ochrany dítěte k přijetí odpovídajících opatření,“ uvedl Tomáš Hulan, mluvčí pražských policistů.

Podle policejního prezidia je potřeba každý takový případ individuálně posoudit. „Obecně se však tato osoba dopouští přestupkového jednání tím, že neoprávněně přechovává návykovou látku,“ sdělila mluvčí policejního prezidia Lenka Sikorová.

Statistika je nicméně neúprosná – lidí závislých na alkoholu a jiných drogách jsou v Česku celkem stovky tisíc. Podle odborníků je po alkoholu nejčastějším problémem uživatelů a zároveň rodičů – co do závislosti – pervitin.

Užívání drog je při výchově dítěte závažným problémem, a to jak z pohledu rodinného, tak i trestního práva. V případě trestního práva jde především o ohrožení mravní výchovy dítěte. Z pohledu rodinného práva je na pořadu dne posouzení, zda jsou rodiče schopni dítě vychovávat. Nejprve v krátkodobém horizontu, následně v tom delším.

Reklama

Doporučované