Hlavní obsah

O Vánocích čokoládu pečlivě schovávejte. Pejskům moc chutná, může je ale smrtelně otrávit

O Vánocích je až čtyřikrát pravděpodobnější, že se pes otráví čokoládouVideo: AP

 

Reklama

V období Vánoc jsou případy, kdy se pes otráví čokoládou, až čtyřikrát pravděpodobnější než ve zbytku roku, varují britští veterináři.

Článek

Studie britských novinářů, na kterou upozornil server BBC, zmapovala případy několik stovek psů, již museli být ošetřeni poté, co sežrali čokoládové figurky, bonboniéry a další pochutiny.

Zveřejněný průzkum má majitele psů upozornit na to, aby potraviny obsahující čokoládu umisťovali tam, kde se k nim domácí mazlíčci nedostanou. Přestože psům čokoláda chutná, jejich organismu škodí, a to i v malém množství.

Teobromin, organická sloučenina vyskytující se v kakaovníku, se u psů štěpí pomaleji než u lidí a může vést k mnoha zdravotním komplikacím a – příležitostně – též ke smrti. Otravu čokoládou u psů často doprovází zvýšená tepová frekvence, neurologické záchvaty (připomínající epilepsii) a průjem, vůbec nejčastějším příznakem je zvracení.

Studie nasbírala data z 200 veterinářských ordinací (což je asi desetina veškerých ordinací ve Velké Británii) z let 2012 až 2017. Podle výsledků, které přinesla, je otrava čokoládou o Vánocích až čtyřikrát častější než ve zbytku roku. Vysoké riziko platí též pro Velikonoce.

Reklama

Doporučované