Hlavní obsah

Po Velikonocích nákaza koronavirem neposkočí, naznačují odhady statistiků

Foto: ČTK, ČTK

Na konci dubna očekává šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek 10 tisíc nakažených onemocněním covid-19.

Reklama

Z vládních míst zazněly během Velikonoc obavy, že někteří Češi nebyli o svátcích disciplinovaní jako předtím a umožnili tak rychlejší šíření koronaviru. Prognózy statistiků však s rychlým přírůstkem nakažených nepočítají.

Článek

Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu si v posledních dnech vícekrát postěžoval, že lidé během velikonočních svátků polevili v dodržování opatření, která mají bránit rychlému šíření koronavirového onemocnění covid-19. Nenošení roušek nebo shlukování lidí, na které poukazovaly policejní hlídky, se podle Jana Hamáčka může projevit i na vyšším počtu nakažených.

Předpovědi, které vycházejí z aktuálních dat zdravotnických statistiků, však zatím napovídají, že nějaký skokový nárůst infikovaných po Velikonocích nenastane.

Šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek na středeční tiskové konferenci zdůraznil, že od konce března se stále postupně snižuje poměr pozitivních nálezů na celkovém počtu provedených testů.

Tento trend pokračoval i v úterý, kdy více než 5 800 testů odhalilo „pouze“ 82 nových případů covid-19. Podíl potvrzených případů onemocnění na celkovém počtu provedených testů vycházel na 4,6 procenta, zatímco třeba Rakousko vykazovalo 9,2 procenta a Británie dokonce 29 procent.

„Mohl by to být velmi silný indikátor toho, že se daří tu epidemii více a více dostávat pod kontrolu. Ten trend skutečně pokračoval i během Velikonoc,“ řekl Dušek.

Optimistický výhled přitom podle něj zohledňuje i fakt, že laboratoře během Velikonoc odebraly o poznání méně vzorků než v pracovních dnech.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví, ÚZIS, Seznam Zprávy

Podíl pozitivních testů na koronavirus z celkového počtu provedených testů v ČR.

Zároveň však také platí, že se známky onemocnění covid-19 projevují až s odstupem více dnů. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula na tiskové konferenci zmínil, že vývoj nákazy během svátků se ukáže až po týdnu.

Statistici opírají svoji jistotu hlavně o dva ukazatele.

Čísla jim jednak ukazují, že skokově nepřibývají nemocní v rizikových skupinách, což jsou hlavně senioři. Zároveň se neprojevují žádné významné změny v počtu a stavu pacientů, kteří s nákazou skončili v nemocnici. Podíl lidí s nákazou ve věku 65 let a více se drží zhruba na dvaceti procentech, zdůraznil Dušek.

Tento vývoj se projevuje i na dalším snižování takzvaného reprodukčního čísla R, které odhaduje míru přenosu nákazy z jednoho pacienta. Nyní se hodnota této konstanty pohybuje kolem 1.

Postupně se snižují i odhady celkového počtu nemocných. Na konci dubna jich Dušek očekává kolem deseti tisíc. První modely ÚZIS před měsícem počítaly i s více než čtyřnásobkem.

„Bez nějakého zkreslení si troufnu říci, že v následujícím jednom, dvou či třech týdnech by nemělo dojít k nějaké eskalaci té zátěže,“ uvedl Dušek.

Zároveň však také přiznal, že je stále také mnoho důležitých neznámých. Hlavně jde o odhad množství lidí, kteří procházejí nákazou bez příznaků. Statistici zatím počítali s tím, že podíl těchto pacientů je mezi deseti a třiceti procenty. „Jednoznačně příroda naznačuje, že to bude spíš níž, že to bude spíše těch deset,“ řekl Dušek.

To na jednu stranu znamená, že zdravotníci dostali více času na přípravu, na druhou stranu ale velká část populace teprve čeká na „promoření“. Jak šéf ÚZIS připomněl, šíření koronaviru se nedá zcela zastavit, jen zpomalit.

„Virus populací prochází, nedá se s tím vůbec nic udělat, je to přírodní proces,“ uvedl.

I poměrně konzervativní studie epidemiologů podle něj odhadují, že pro vytvoření kolektivní imunity se musí koronavirem nakazit aspoň 60 procent obyvatel. Pro Česko to znamená, že infekcí by mělo postupně projít více než šest milionů lidí.

Jaký je skutečný podíl nakažených mezi lidmi, tedy včetně těch „bezpříznakových“, má přesněji určit chystané testování na vybraných vzorcích obyvatel v Praze a na Moravě. Podle Duška by testování mělo začít příští týden a výsledky mohou být známy do konce dubna.

Reklama

Doporučované