Hlavní obsah

O Velikonocích se zvedá zájem o víru. A církev se zrovna očišťuje, říká provinciál dominikánů

Dvě minuty z Výzvy s Lukášem J. Fošumem: O Velikonocích a očistném procesu v katolické církvi.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Představený dominikánského řádu Lukáš Jan Fošum překvapil prohlášením, že velikonoční svátky a otevřená debata o sexuálním zneužívání mohou současné situaci v české katolické církvi pomoci.

Článek

„Církev určitě potřebuje získat nový kredit. A v této chvíli jí ho dodávají hlavně laici, kteří přicházejí se svými svědectvími,“ říká ve Výzvě představený dominikánů, kteří nedávno ve svém prohlášení přiznali, že ve svých řadách z minulých desetiletí podezírají až šest pachatelů ze sexuálních deliktů.

Oceňuje například Jiřího Kylara, který loni na podzim v rozhovoru pro Seznam poprvé promluvil o svém zneužívání katolickým knězem. Letos v březnu byl dotyčný kněz odvolaný ze služby.

„Laici, lidé, kteří přes to všechno, co se jim stalo (sexuální zneužití duchovním, pozn. red.), pořád říkají, že církev je jejich domovem. Říkají, že církev nejsou především biskupové a kněží a že když na biskupy padá nějaká vina za nedostatečné řešení nějakého případu, tak jsou tady laici, kteří jsou ochotni církvi pomáhat v očistném procesu. Ukazuje to církev v jiném světle.“

Celý pořad Výzva s Lukášem Janem Fošumem:

Dominikáni našli šest sexuálních predátorů. „Dřív se obětem tolik nevěřilo. I Duka by to už řešil jinak“Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

Svou roli mohou podle něj sehrát i Velikonoce. V tom souhlasí i s kardinálem Dominikem Dukou (mimochodem bývalým představeným dominikánského řádu, dokonce z dob, kdy se tam odehrály případy sexuálního zneužití).

„Přál bych si, abychom reflektovali situaci, do které jsme se dostali a do níž se dostává i celá společnost. Abychom to s blížícími se Velikonocemi položili na kříž a s Kristem ho nesli a prosili za boží odpuštění,“ prohlásil nedávno Duka.

Provinciál dominikánů Lukáš Jan Fošum ve Výzvě odpovídá i na otázky, jak se jeho řád v posledních týdnech dopočítal k „šesti možným pachatelům“ ve svých řadách, jestli církev mění svůj přístup k obětem zneužívání a zda je připravena je odškodnit.

Reklama

Doporučované