Hlavní obsah

O vinařské pobyty mají Češi zájem. Tržby ale vinaři už letos nedoženou

Ilustrační foto.

Reklama

Sezona vinařů odstartovala a zájem o vinařskou turistiku rychle narůstá. Tříměsíční výpadek a související dopady vládních opatření na společnost však dorovnat nestačí.

Článek

Vývoj turistické sezony se podle Centrály cestovního ruchu – Jižní Morava poměrně rychle nastartoval. A to už začátkem června. „V průběhu pandemie jsme měli zavřený provoz. Vzhledem k tomu, že každým rokem vzrůstá zájem o vinařskou turistiku a zároveň obliba jihomoravského regionu, předpokládáme také vyšší nárůst požadavků na ubytování a degustační akce. V současné době máme ubytovací kapacity zaplněny zhruba ze 70 procent a rezervace nadále stoupají,“ doplňuje konkrétní číslo ředitelka centrály Pavla Pelánová.

Vinaři se probírají

Kvůli pandemii bylo ovšem zrušeno přes 300 vinařských akcí, které jsou podle Svazu vinařů České republiky klíčovým zdrojem příjmů pro malá a střední vinařství. Celý proces se podle svazu rozbíhá postupně a zároveň s tím, jak se rozvolňují opatření, přibývá i aktivit moravských a českých vinařů.

„Po celou dobu karantény se konal bezpočet online degustací. V závěru května se uskutečnila už první hodnocení k některým vinařským soutěžím a v červnu se spustí degustace prezenčně. Akce pro větší, avšak kontrolovaný počet osob očekáváme nejdříve o prázdninách,“ říká Martin Chlad ze Svazu vinařů ČR.

„Zájem by byl a jistě je velký, ale reálné možnosti návštěv sklepů, vinařství a vinařských akcí obecně byly doposud tlumeny nutnými opatřeními. A vezmu-li v potaz, že vinařská turistika se v plné síle každým rokem rozbíhá od přelomu března a dubna, tak jsme přišli o dva až tři měsíce. Ty vinaři zcela jistě nenahradí,“ popisuje Chlad.

V jednom však letošní rok pěstitelům vinné révy přece jen přeje. „Pokud jde o vinařskou sezonu, určitě se nepodaří nahradit výpadek turistů v jarních měsících. Naštěstí to vypadá, že jinak bude dobrá. Víno má příznivé podmínky, a pokud nenastanou žádné další krizové scénáře, můžeme se těšit nejen na skvělou letní sezonu, ale i na podzimní vinobraní či Svatomartinské otevřené sklepy,“ říká ředitel vinařství v Perné Stanislav Popela.

Rostoucí zájem ze strany turistů potvrzuje i majitel malého vinařství s vinným sklepem Marek Zimolka, který hned po uvolnění zpřísněných podmínek zaznamenal zvýšenou poptávku o rezervace. „Během asi čtrnácti dnů se nám téměř absolutně zaplnily prázdninové termíny. Je to hodně zajímavé. Z mého pohledu by letošní rok mohl znamenat jednu z nejsilnějších prázdninových sezon. Trvat by mohla až do poloviny října,“ říká Zimolka.

Jan Plaček, který také vlastní menší rodinné vinařství, však krotí optimismus. „Fungování našeho vinného sklípku jsme prozatím neobnovili. Náš nejvýznamnější zisk plyne zejména z prodeje lahvového vína. Ačkoliv jsme zájem o různé ochutnávky zaznamenali, zůstáváme stále opatrní a v letních měsících provoz sklípku ještě nezahájíme. Otevřít plánujeme až počátkem září,“ vysvětluje.

Čím větší hotel, tím větší propad

Útlum vinařských akcí se logicky odrazil i na souvisejícím byznysu s ubytováním. Ubytovatelé v soukromí nebo penziony s menším počtem pokojů jsou na tom prakticky stejně jako loni, říká pro Seznam Zprávy ředitelka Centrály cestovního ruchu Pavla Pelánová. „Větší penziony pak hlásí střední až velký propad v počtu rezervací oproti stejnému období 2019. Čím větší hotel, tím větší propad aktuálních rezervací,“ vysvětluje.

Hůře na tom jsou proto hotely v Brně. „Obecně jsou závislé zhruba z 80 procent na byznys klientovi, převážně ze zahraničí. Tyto hotely hlásí obrovské propady za první i druhé čtvrtletí. V tuto chvíli letní obsazenost hotelů v centru Brna čítá přibližně 10 procent, kolem brněnské přehrady maximálně 30 procent,“ dodává.

Reklama

Související témata:

Doporučované