Hlavní obsah

Žalobkyně žádá pro Švachulu za korupci 14 let

Foto: Profimedia.cz

Kauza ovlivňování veřejných zakázek v Brně jde do finále. Hlavním obžalovaným je bývalý místostarosta městské části Brno-střed Jiří Švachula.

Reklama

aktualizováno •

V takzvané kauze Stoka, která se týká ovlivňování veřejných zakázek v Brně, pronášejí aktéři závěrečné řeči. Státní zástupkyně navrhuje pro bývalého politika ANO Jiřího Švachulu 14 let vězení.

Článek

Jedna z největších korupčních kauz posledních let, v níž jsou zapojeni i bývalí politici hnutí ANO, míří do finále. Při devatenáctém jednání v kauze Stoka u Krajského soudu v Brně došlo na závěrečné řeči. Státní zástupkyně Jana Vítková navrhuje hlavnímu obžalovanému Jiřímu Švachulovi čtrnáct let vězení a propadnutí zabaveného majetku.

Jak řekla v závěrečné řeči, o jeho vůdčí roli ve zločinecké skupině není pochyb. „Je to Jiří Švachula, který určuje, kdo, kolik a od koho má dostat,“ uvedla mimo jiné před soudem. Podle závěrů obžaloby to byl právě bývalý místostarosta městské části Brno-střed, který ve skupině určoval pravidla hry a domáhal se jejich dodržování.

Důkazy v podobě odposlechů

V policejních nahrávkách padaly také zmínky o „Efkách“. Aktéři tak měli označovat dvojku hnutí ANO Jaroslava Faltýnka a jeho syna Jiřího. V případu figurovali jako podezřelí, policie jim obvinění nesdělila. Jakékoli zapojení do korupce odmítají.

Také Švachula od počátku vinu odmítá. Jeho advokát Kárim Titz to zopakoval i v závěrečné řeči a rozebíral protichůdná tvrzení různých aktérů. Zároveň zpochybnil výpověď klíčového svědka, podnikatele Samana El-Talabaniho.

Ten v kauze vystupuje jako spolupracující obviněný. Žalobkyně mu navrhuje souhrnný trest ve výši 4,5 roku. Obžalovaní s tímto statutem mohou odejít od soudu s maximálně pětiletým trestem. „V jeho výpovědi panují mnohé nesrovnalosti. O jeho osobnostních rysech vypovídá jeho trestní minulost,“ sdělil mimo jiné Titz. Zdůraznil, že El Talabani je odsouzený za nebezpečné vyhrožování i křivé obvinění a také stamilionové krácení daní. Odmítl také, že by v případu fungovala zločinecká skupina.

Obhájce El Talabaniho Robert Sciegel požádal soud, aby v rozsudku vzal v potaz klientův statut spolupracujícího obviněného. Uvedl, že byl podnikatel jen nižším hierarchickým prvkem zločinecké skupiny. „Tato činnost později, když byla nahrazena, dál plynula i bez něj,“ řekl v závěrečné řeči. Pokud podle něj někdo klíčovou El Talabaniho výpověď zpochybňuje, nenabízí jiné vysvětlení, které odpovídá důkazům ve spise.

Podle Vítkové o důvěryhodnosti El-Talabaniho výpovědi svědčí policejní nahrávky. Kriminalisté totiž mohli jeho tvrzení srovnat i s výsledky ročních odposlechů, o nichž El-Talabani nevěděl.

Rozsudky Krajského soudu v Brně v kauze Stoka

Jiří Švachula – bývalý vlivný politik ANO, exmístostarosta Brna-střed. Podle obžaloby vedl organizovanou skupinu, ovlivnil stovky stavebních zakázek a rozděloval úplatky mezi komplice. Měli takto získat 47 milionů korun. Vinu u soudu popřel.

Rozsudek: 9,5 roku, propadnutí části majetku

Navržený trest státním zástupcem: 14 let, propadnutí majetku zajištěného policií

Saman El-Talabani – brněnský podnikatel iráckého původu. Klíčový svědek, usiluje o status spolupracujícího obviněného. Odsouzen v jiné kauze obřích daňových úniků, policii na Stoku navedl. Měl vazby na politiky, podle obžaloby vybíral úplatky na Brně-střed i v městských částech.

Rozsudek: souhrnný trest 6 let i za předešlou trestnou činnost, peněžitý trest 1 milion korun, zákaz činnosti v obchodních společnostech na 10 let

Navržený trest: 4,5 roku, peněžitý trest 500 tisíc korun, zákaz činnosti v obchodních společnostech na 10 let

Petr Liškutin – bývalý člen ANO a šéf investičního odboru na Brně-střed, bývalý místostarosta brněnských Ivanovic. Podle svědectví se podílel na machinaci zakázek, vinu popírá.

Rozsudek: 3 roky s podmíněným odkladem na 5 let, propadnutí 252 tisíc korun, peněžitý trest: 2 miliony korun, zákaz činnosti ve státní správě na 10 let

Navržený trest: 13 let, peněžitý trest 2 miliony Kč, propadnutí zabavených 252 tisíc Kč

Petr Kosmák – bývalý technický náměstek na správě nemovitostí městské části. Měl vliv na stovky řemeslných prací. U soudu se přiznal, že od firem úplatky vybíral. Usiluje o status spolupracujícího obviněného.

Rozsudek: souhrnný trest 3 roky s podmíněným odkladem na 5 let, propadnutí 3,729 milionu korun

Navržený trest: 3 roky s podmíněným odkladem 5 let, propadnutí přibližně 4 milionů zabavených korun

Lubomír Smolka – podnikatel ve stavebnictví, spolumajitel obžalované firmy Kros-stav. U soudu se přiznal, že pomohl vytipovat firmy, které se budou účastnit zmanipulovaných řízení na opravy obecních domů. Policii řekl o údajné korupci v městských firmách.

Rozsudek: 3 roky s podmíněným odkladem na 5 let, peněžitý trest: 3 miliony korun, zákaz činnosti v obchodních společnostech na 10 let

Navržený trest: 2 roky a 10 měsíců, peněžitý trest 1,5 milionu Kč, zákaz činnosti v obchodních společnostech na 10 let

Pavel Ovčarčin – podnikatel, který působil jako „pošťák“ – předával neveřejné informace o zakázkách. Společník Samana El-Talabaniho. Před soudem stál také v kauze obřích daňových úniků. Usiluje o status spolupracujícího obviněného.

Rozsudek: 6 let souhrnný trest i za předešlou trestnou činnost, peněžitý trest: 500 tisíc korun, zákaz činnosti v obchodních společnostech na 5 let, propadnutí 30 tisíc korun

Navržený trest: 7,5 roku (souhrnně i za kauzu krácení DPH), pokuta 500 tisíc Kč, propadnutí 30 tisíc korun zabavených při domovní prohlídce, zákaz činnosti ve veřejných institucích na 5 let

Jiří Hos – vlivný brněnský politik a dlouholetý člen ODS. Podle svědectví obžalovaných pomáhal s výběrem firem u některých zmanipulovaných zakázek.

Rozsudek: souhrnný trest 3 roky s podmínečným odkladem na 5 let, peněžitý trest 3 miliony Kč

Navržený trest: 7 let, peněžitý trest 1 milion Kč

Michal Unzeitig – podnikatel, který měl předat úplatek. Podle policie nebyl součástí zločinecké skupiny.

Rozsudek: 1 rok s podmíněným odkladem na 2 roky, peněžitý trest: 250 tisíc Kč

Navržený trest: 2 roky s podmíněným odkladem na 4 roky, peněžitý trest 250 tisíc Kč

Luboš Krejčí – podnikatel, který se svou společností podle obžaloby manipuloval s veřejnými zakázkami, ale neměl být součástí zločinecké skupiny. Vinu popírá.

Rozsudek: 1 rok, s podmíněným odkladem na 2 roky, peněžitý trest 250 tisíc Kč

Navržený trest: 2 roky s podmíněným odkladem na 5 let, peněžitý trest 250 tisíc Kč

Kros-stav, UNO – stavební společnosti, které byly podle obžaloby zapojené do „cinklých“ výběrových řízení a získávaly různé zakázky.

Rozsudek: Kros-Stav – peněžitý trest 1 milion Kč, zákaz plnění veřejných zakázek na 5 let, UNO – peněžitý trest 300 tisíc Kč, zákaz plnění veřejných zakázek na 3 roky

Navržený trest: peněžitý trest 1 milion Kč (Kros-stav), zákaz plnění veřejných zakázek na 5 let, 250 tisíc Kč (UNO), zákaz plnění veřejných zakázek na 3 roky

Petr Kalášek – podnikatel, podle obžaloby vybíral úplatky. Vinu popírá.

Rozsudek: zproštěn obžaloby

Navržený trest: 12 let, peněžitý trest 2 miliony korun

Ivan Trunečka – podnikatel. Jeho společnosti získávaly stamilionové zakázky v městské firmě Teplárny Brno, kde seděl ve vedení syn dvojky ANO Jaroslava Faltýnka Jiří. Také jeho policie podezřívá, ale trestně nestíhá. Trunečka vinu odmítá.

Rozsudek: zproštěn obžaloby

Navržený trest: 12 let, peněžitý trest 3 miliony korun, propadnutí téměř 2 milionů Kč

I ostatním hrozí vysoké tresty

Dalšímu expolitikovi ANO Petru Liškutinovi navrhuje Vítková třináctiletý trest. Ten na radnici pracoval jako vedoucí investičního odboru a podle obžaloby se v korupční pavučině podílel na výběru úplatků.

Pro bývalého zaměstnance radnice Petra Kaláška žádá 12 let odnětí svobody a peněžitý trest, stejnou sazbu navrhuje také šéfovi stavební firmy Ivanu Trunečkovi.

Někteří z dalších obžalovaných mají navržené nižší tresty vzhledem k tomu, že stejně jako El Talabani usilovali o status spolupracujícího obviněného. Pro dvě obžalované stavební firmy Kros-stav a UNO žalobkyně žádá peněžité tresty.

Radnice městské části u soudu figuruje jako poškozený subjekt. Škodu kvůli ovlivnění desítek zakázek na opravy bytových domů vyčíslila na téměř 50 milionů korun. Její nároky na odškodnění takřka všichni obhájci obžalovaných v závěrečných řečech odmítli. „Nejsou k tomu důvody. Výše nároku je prokázána spekulativně,“ uvedl například obhájce stavbaře Lubomíra Smolky Boris Vágner.

Podle advokáta se neprokázalo, že firmy měly ze získaných zakázek finanční prospěch. Úplatky politikům a úředníkům prý mohly posloužit jako prevence, aby se firmy nedostaly na „černé listiny“, a nevypadly tak z okruhu kandidátů na zisk veřejných zakázek. „Byly motivovány aspektem být za dobře,“ doplnil.

Předsedkyně senátu Jaroslava Bartošová ještě v pondělí ráno provedla zbývající listinné důkazy, například zprávy probační a mediační služby, opisy rejstříků trestů a podobně. Někteří z obhájců následně navrhovali k projednání ještě některé další důkazy, včetně výslechů dalších svědků, soud ale dokazování ukončil.

V případu čelí obžalobě 11 lidí a dvě firmy. Podle žalobkyně je Švachula hlavou skupiny, jež ovlivnila desítky zakázek na radnici. „Její členové žádali od vítězných firem podíl šest až deset procent, v některých případech to bylo pět až patnáct procent z ceny zakázky,“ řekla Vítková.

Policie se zabývá i dalšími větvemi případu, stíhá 50 lidí či firem.

Soud v úterý pokračuje dalšími závěrečnými řečmi obhájců. Vyjádřit se mohou také jednotliví obžalovaní.

Reklama

Doporučované