Hlavní obsah

O zavražděném novináři Džamálu Chášakdžím bude dokument. Natočí ho americký režisér Sean Penn

Americký režisér Sean Penn se v Turecku chystá natočit dokument o zavražděném novináři Džamálu Chášakdžím.Video: Klára Mališová, AP, Reuters

 

Reklama

Americký herec a režisér Sean Penn je v Turecku, kde se chystá natočit dokument o vraždě novináře Džamála Chášakdžího.

Článek

Sean Penn, americký herec a režisér, dorazil do Turecka. Připravuje se zde natočit dokument o vraždě opozičního novináře Džamála Chášakdžího na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu. Potvrdila to turecká média, která ve středu Penna zachytila s jeho týmem u budovy saúdskoarabského konzulátu v Istanbulu. Zároveň předtím jednal s poradcem tureckého prezidenta Yasinem Aktayem. Podle listu Daily Sabah se chce Penn setkat také s novinářovou snoubenkou.

Pennova cesta do Turecka neušla pozornosti saúdskoarabských státních médií. Stanice Al-Arabíja na svém webu zveřejnila článek s titulkem „Využívá (radikální organizace) Muslimské bratrstvo znovu Seana Penna, tentokráte k natočení filmu o Chášakdžím?“. Rijád tuto organizaci považuje za teroristickou. Za nebezpečného radikála a člena Muslimského bratrstva Chášakdžího označil v telefonátu s americkými představiteli saúdský korunní princ.

Al-Arabíja se snaží napojení amerického režiséra na Muslimské bratrstvo dokázat citacemi z blogů. „Penn se velmi staví za uprchlíky, což souvisí s ‚demografickým džihádem‘, který Muslimské bratrstvo prosazuje,“ cituje mimo jiné. Uvádí dále, že Penn dlouhodobě „straní levicovým vládám“ a bývá spojován s „tématy, spojovanými v regionu s Muslimským bratrstvem“.

Sean Penn není známý jen jako umělec, výrazně se angažuje v politice. Patřil k nejhlasitějším kritikům politiky prezidenta George Bushe mladšího a brojil proti nasazení amerických vojáků v Iráku. V roce 2005 odjel do Íránu, aby informoval o prezidentských volbách, které nakonec vyhrál Mahmúd Ahmadínežád. Na Kubě se Penn zase setkal s Raúlem Castrem a diskutoval s ním o možnostech smíření se Spojenými státy.

Mezi Pennova nejkontroverznější stanoviska patří podpora někdejšího autoritářského venezuelského prezidenta Huga Cháveze. V roce 2012 byl zachycen po jeho boku, když Chávez hájil postup vlády Bašára Asada v Sýrii. V roce 2013 Penn kriticky vystoupil proti zásahům tehdejšího tureckého premiéra a nynějšího prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana během protivládních demonstrací.

Reklama

Doporučované