Hlavní obsah

O životě ve městě duchů. Novinka Rolling Stones je o nás, teď a tady

Foto: www.rollingstones.com

Legendární Rolling Stones vydali nový song, který se inspiruje světem v karanténě.

Reklama

Life was so beautiful / Then we all got locked down. Život byl tak krásný, ale potom nás poslali do izolace, zpívají po osmi letech v novém songu Rolling Stones. Text, který vypráví o městě duchů, prý ale vznikl už před rokem.

Článek

Mick Jagger s Keithem Richardsem napsali písničku Living In a Ghost Town už dávno před pandemií. Keith si na to, co nahráli už začátkem minulého roku, vzpomněl, když se celý svět uzavřel do karantény. Mick, jako by mu četl myšlenky, zavolal se stejným nápadem - vydat písničku právě teď.

Preachers were all preaching

Charities beseeching

Politicians dealing

Thieves were happy stealing

Widows were all weeping

(Kazatelé kážou / charity prosí / politici političí / zloději vesele kradou / vdovy pláčou)

Pár slov ale přece jen změnili. Keith s Mickem se dohodli, že chtějí s novinkou co nejdřív ven. Původní text byl ale prý o mnoho temnější. „Nedělal jsem ale moc velké úpravy, abych byl upřímný,“ přiznal se Mick Jagger v rozhovoru s producentem a DJ Zanem Lowem.

You can look for me

But I can't be found

You can search for me

I had to go underground

(Můžeš mě hledat / stejně mě nenajdeš / můžeš po mě pátrat / musel jsem pod zem)

Living In A Ghost Town podle Jaggera „napsali v místě, které bujelo životem“. Je tak skoro neuvěřitelné, jak se náladou i celkovým vyzněním trefili do aktuálního dění. Klip, který se songem vydali, je plný záběrů z opuštěného Londýna, který bojuje s nakažlivým virem. Tísnivým záběrem tzv. rybího oka prochází divák, respektive posluchač prázdné ulice, náměstí i metro jindy města tepajícího životem.

Hudební svět ale Rolling Stones překvapili především tím, že vydali vlastní novou věc. Naposledy totiž přišli s novými originálními songy na albu GRRR! v roce 2012, a to One More Shot a Doom and Gloom. Celé album vlastních novinek však skupina nevydala už od roku 2005.

Přesto má britská kapela, která hraje již neuvěřitelných 58 let, stále nabitý program. Druhým rokem muzikanti připravují nové album a od roku 2017 objížděli svět během extrémně úspěšného turné No Filter Tour. V červenci 2018 vystoupili i v pražských Letňanech.

Právě teď si ale nedokážou představit, že by se ještě vůbec vrátili na stadion se čtyřiceti tisíci fanoušky.

Living in this ghost town

Ain't having any fun

If I want a party

It's a party of one

(Žít ve městě duchů / bez zábavy / kdybych chtěl na party / budu tam sám)

„Stouni“ se minulý víkend zapojili i do online domácího koncertu světových muzikantů - One World: Together At Home. Každý člen kapely ve svém vlastním obývacím pokoji, dohromady hráli You Can`t Always Get What You Want.

Jagger vystoupení komentoval slovy, že si je vědom lidí, kteří ztratili práci, aniž by to byla jejich chyba. „Velmi si uvědomuji, jak velké štěstí mám,“ říká sir Mick Jagger. „Pro všechny je to hrozná situace, pro některé ale ještě horší,“ dodává šestasedmdesátiletý muzikant.

Every night I am dreaming

That you'll come and creep in my bed

Please let this be over

Not stuck in a world without end

(Každou noc sním / že se stavíš a vkradeš se mi do postele / prosím, ať už je to za námi / ať nejsme uvízlí ve světě bez konce)

Reklama

Doporučované