Hlavní obsah

O zmizení aktéra Stoky promluvil exministr. „Snad mu nic neudělali“

Foto: Profimedia.cz

„Působí to zvláštně. Po Brně se říká, že upadl do všech možných dluhů. Doufám, že mu nikdo nic neudělal,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy poslanec ODS Pavel Blažek ke zmizení svého dávného souputníka z Brna.

Reklama

Zmizelý politik a podnikatel z kauzy Stoka Jiří Hos patříval k blízkým lidem exministra spravedlnosti Pavla Blažka. Poslanec ODS v rozhovoru popisuje Hosovu roli v politice, svůj vztah k němu, a co může být přičinou zmizení.

Článek

Nestává se příliš často, aby se během velké a sledované korupční kauzy ztratil jeden z jejích aktérů. V brněnském případu Stoka se to ale stalo. Jeden z obžalovaných, šíbr z pomezí politiky a byznysu Jiří Hos, zmizel na začátku týdne.

Policie po něm od úterý pátrá, někdejšího funkcionáře ODS se zatím najít nepodařilo. Blízcí mají strach o jeho život.

Jiří Hos patříval k prominentním brněnským politikům a podnikatelům, avšak právě v byznysu se dostal v poslední době do velkých dluhů. I ty mohou stát za jeho zmizením. Jde o komplikaci pro soudní líčení v případu Stoka, které se může na nějakou dobu kvůli Hosově absenci odročit.

Nezvěstný obžalovaný byl navíc podle zdrojů Seznam Zpráv pro detektivy cenný svými informacemi v jiných odnožích rozsáhlé kauzy.

Odstavení klanu

Politicky byl Jiří Hos na vrcholu na přelomu první a druhé dekády nového milénia. Jeho souputníkem byl v dané době nynější poslanec ODS a bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

„Působí to zvláštně. Po Brně se říká, že upadl do všech možných dluhů. Nemyslím si, že by se ztratil kvůli kauze Stoka, protože mi přijde, že tam ho mají spíše na vodě. Budou to spíše tedy dluhy. Doufám, že mu nikdo nic neudělal,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy předseda jihomoravské ODS.

Když se v létě roku 2012 Blažek stal v Nečasově vládě ministrem spravedlnosti, jednou z osob, na kterou se tehdy novináři v Blažkově okolí zaměřili, byl právě brněnský developer a politik Hos.

„Kolem roku 2004 jsme si řekli, že je potřeba politiku ODS změnit. Byla zkostnatělá. Od té doby jsme i blízcí přátelé,“ citovaly v roce 2012 Hospodářské noviny Hose, který popisoval svou vazbu na Blažka.

Poslanec ODS potvrzuje, že Hos v minulosti sehrál důležitou roli při rozdělování vlivu v brněnské ODS. „Jura Hos se kdysi dávno podílel na tom, že rodina Venclíků přišla v brněnské ODS o moc. Dělali jsme to spolu, ale je to už dávno. Pak byl Hos ve funkcích, ale přestal se s námi postupně stýkat, šest sedm let nechodil na schůze,“ popisuje exministr spravedlnosti.

Jiří Hos se v komunální politice vyhoupl i do funkce místostarosty části Brno-sever, postupně se ale podle Blažka začal zajímat i o centrální brněnskou část, kde právě vypukla kauza Stoka v čele s bývalým místostarostou Jiřím Švachulou. „Bavíme se zhruba o roku 2010. Hos se pak orientoval na Brno-střed, ostatně odtud pramení jeho obžaloba ve Stoce. Nějak se do toho zamontoval, vůbec jsme netušili, co tam dělá nebo nedělá,“ dodává Blažek.

U občanských demokratů to Hos dotáhl až do celostátní výkonné rady. „Ano, byl ve výkonné radě ODS, která má 60 členů. Na tom nic není, v ODS nebyl důležitý. Byl tam chvilku v éře Topolánka a pak chvilku v éře Nečase. O členství ve výkonné radě zájem moc není, musíte jezdit do Prahy, to fakt není vliv,“ bagatelizuje Blažek Hosův záběr ve straně.

Její průkazky se musel vzdát loni v červenci, kdy policie Hose obvinila v případu Stoka. „On nechtěl odejít, nakonec to ale udělal,“ vzpomíná Blažek, kolem něhož podle informací Aktuálně.cz policie větří v případu privatizace brněnských domů.

Foto: Ondřej Koutník

Blízcí byli s Jiřím Hosem naposledy v kontaktu v pondělí. Od úterý po něm pátrá policie.

Asi si napůjčoval

Když má Pavel Blažek nyní definovat svůj vztah k Hosovi, drží se zpátky. „Byli jsme spolustraníci, v jednu dobu se stejnými názory. Pak jsme se ale rozešli, když se stavěl proti koalici ODS a ČSSD na brněnské radnici v roce 2010. Pak jsme měli, řekl bych, nijaký vztah. Jura byl hochštapler, rádoby se motal všude. To je Jiří Hos v jedné větě. Jeho éra je dávno pryč, teď už se roky a roky topil v problémech,“ míní Blažek.

Poslanec je přesvědčený, že Hos si vybudoval důležité podnikatelské sítě v Praze. Do roku 2017 stál za firmou Brno New Station Development, která si v roce 2008 pronajala brněnské hlavní nádraží i s okolními pozemky za podmínek, které byly dle kritiků výhodné zejména pro nájemce.

„Podařilo se mu v Praze seznámit s takzvaně správnými lidmi. Dostal se přes vedení Českých drah kolem pana Žaludy k brněnskému nádraží, následně se dostal k přilehlým pozemkům. Přeplácel zahraniční investory, kde na to bral, netuším,“ uvedl Blažek.

Hosovo podnikání prý za příliš důvěryhodné nepokládal. „Mám obavu, že to bylo takové zvláštní podnikání. Myslím, že spíš šolíchal, asi si hodně napůjčoval, což teď může být kámen úrazu,“ dodal.

Právě finanční potíže podle Blažka uvrhly Hose do průšvihu. „Když má někdo strašně moc dluhů, je možné všecko. Dneska v coviďáckém období nevím, kam by se dalo utéct. Pokud utekl, tak kvůli dluhům, a ne stíhání ve Stoce,“ dodává Hosův někdejší souputník.

Reklama

Doporučované