Hlavní obsah

O zrak ho připravila jediná vteřina. Ale o odškodné bojuje už 23 let

Záhady Josefa Klímy: Jediná vteřina ho připravila o zrak, 23 let trvá jeho boj o odškodnění.Video: Josef Klíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ivo Ouřada byl kouzelník. Sám nejen kouzlil, ale pomáhal i organizovat kouzelnické festivaly a vystupoval v jejich mezinárodních porotách. Po roce 1989 začal i podnikat. Nešťastná vteřina 12. ledna 1998 mu totálně změnila život.

Článek

„Jel jsem tehdy z provozovny domů pozdě v noci, nejel jsem ani rychle, protože byla mlha, viděl jsem nějaká červená světla na pravé straně, takže jsem si přejel do levého pruhu – a pak přišel náraz,“ vypráví dnes o události, která mu změnila život.

Narazil totiž do kamionu s přívěsem, který se otáčel do protisměru na karlovarské dálnici a zatarasil v podstatě všechny čtyři pruhy. „Měl jsem polytraumatická zranění, všechno rozlámané, jedno oko proříznuté, prostě hrůza.“

Zdálo se, že vina je jasná: přece když se řidič otáčí s kamionem na dálnici – tehdy ještě v daném místě nebyly betonové zábrany v dělicím pásu - a zabere i s přívěsem všechny pruhy, musí být vinen. Omyl.

Uzavřít trestněprávní část trvalo 6 let.

A bylo to značně jednodušší než občanskoprávní spor o to, aby byl Ivo Ouřada za své postižení patřičně odškodněn.

Zdálo by se, že když je vyřešena otázka viny, bude už otázka způsobené škody lehčí. Další mylná představa.

Na scénu se vrátilo zkoumání, zda Ivo Ouřada nejel rychleji, než měl, a není tudíž spoluviník. Bylo nutné vypracovat nové znalecké posudky, protože bývalí znalci mezitím zemřeli. Nový znalecký posudek vyzněl pro Ivo Ouřadu ještě lépe než ty předchozí: pomaleji by podle nich ani jet nemohl, aniž by neohrozil ostatní účastníky provozu.

Přesto se soudy o odškodnění táhnou už 23 let (!) a nezdá se, že by hned tak měly skončit. Krajský soud několikrát vrátil případ nižší instanci, mezi přelíčeními plynou měsíce, Česká kancelář pojistitelů, která zastupuje protistranu, tvrdí, že Ivo Ouřada stále ještě věrohodně nedoložil všechny své nároky. A ty nejsou malé.

„Všechno vychází z daňových přiznání, tak nevím, v čem je problém,“ říká Ivo Ouřada. „Jde o zhruba čtyři miliony ročně, o které jsem přišel kvůli svému postižení. Jenže za ta léta se to vyšplhalo včetně úroků na 150 milionů.“

Po naší reportáži z loňského záři se ale situace Ivo Ouřady výrazně změnila k lepšímu.

„Zřejmě zabrala ta vaše reportáž,“ pochvaluje si. Dostal tedy už nějaké peníze? A jak s nimi manželé Ouřadovi plánují naložit?

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované