Hlavní obsah

O2 dnes začalo jako první v Česku komerčně nabízet 5G

Foto: pixabay.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Společnost O2 dnes začala komerčně nabízet v části Prahy a Kolína služby mobilní sítě 5G. Během léta bude dostupná pro 15 procent obyvatel Prahy. Proti dosavadní technologii LTE umožní až desetinásobnou rychlost internetu.

Článek

O2 je první tuzemský operátor, který začal 5G nabízet komerčně, u konkurentů pokračuje testovací provoz ve vybraných lokalitách. Vodafone má 5G postupně otestovat v Karlových Varech, kde je připraven i komerční provoz, a dále v Ústí nad Labem a Jeseníku. T-Mobile, který letos ohlásil v kampusu Vysoké školy báňské v Ostravě testovací 5G síť, rovněž chystá komerční spuštění.

Město Plzeň, které je jedním z pěti pilotních měst pro testování 5G v rámci projektu ministerstva průmyslu, chce mimo jiné testovat lety dronů za hranicí viditelnosti, streaming pro krizové řízení a edge computing. Chce zjistit, jak lze tyto moderní stroje s pomocí 5G sítí co nejlépe zapojit do integrovaného záchranného systému, a zvýšit tak bezpečnost obyvatel.

Technologie 5G

Vývoj nového komunikačního standardu byl definitivně dokončen přibližně v polovině roku 2018.

Hlavním přínosem nové technologie je významné, přibližně desetinásobné zvýšení přenosové rychlosti a podstatné snížení doby odezvy oproti standardu 4G.

Má umožnit rychlejší internet v mobilních telefonech, využití technologie v průmyslu a robotice, ale hlavně v oblastech internetu věcí, autonomních vozidel, virtuální a rozšířené reality, 360stupňových videí a holografických telefonátů a projekcí.

Podle názorů některých vědců představují milimetrové vlny nově používané 5G sítěmi zdravotní riziko pro člověka i přírodu, většina odborníků se však shoduje na tom, že technologie je ze zdravotního hlediska bezpečná.

Komerční provoz 5G sítí byl poprvé spuštěn v roce 2019 v Jižní Koreji.

Zdroj: Wikipedia

V Jeseníku se část občanů spuštění testování 5G brání. Podle nich signál 5G poškozuje zdraví, a dokonce jej dávali do souvislosti s onemocněním koronavirem. Podle odborníků se nic takového nepotvrdilo a navíc upozorňují na to, že na stejných frekvencích jako 5G dosud fungovaly televizní vysílače šířící signál s vyšším výkonem, což nikomu nevadilo. Odpor proti 5G je často součástí tzv. hoaxů, tedy nepravdivých poplašných zpráv šířených nejčastěji po internetu.

O2 novou mobilní sítí 5G pokrývá širší centrum Prahy a Kolína. K 5G se budou moci připojit zákazníci například v Praze na Starém a Novém Městě, Vinohradech, v Nuslích, Dejvicích a Bubenči. Službu zákazníkům tarifů FREE+ a NEO nabízí za korunu měsíčně.

Technologii 5G operátor spustil na frekvenci 3,7 GHz, kterou O2 už dříve využívalo. 5G nyní umožňuje rychlost připojení 600/100 Mbit/s. „Pokud to podmínky aukce kmitočtů umožní, jsme připraveni navyšovat dostupné rychlosti i procento pokrytí,“ uvedl technologický ředitel firmy Jan Hruška. Aukce by měla začít na podzim.

Nejrychlejší síť buduje O2 společně s firmou CETIN. Loni v Kolíně 5G spustila s firmou Ericsson, nyní s testováním pokračuje s firmami Huawei a Nokia.

Majoritním vlastníkem O2 je se zhruba 80 procenty investiční skupina PPF Petra Kellnera. O2 má 5,9 milionu mobilních zákazníků.

Reklama

Doporučované