Hlavní obsah

Obama s Merkelovou doufají, že se Trump postaví Rusku, pokud bude třeba

 

Reklama

Obama se naposledy ve funkci prezidenta sešel s Merkelovou v Berlíně. Oba doufají, že jejich vzájemné dobré vztahy Trump neohrozí.

Článek

Končící americký prezident Barack Obama se dnes sešel s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v Berlíně. Na společné tiskové konferenci uvedli, že spolu probírali krizi na Ukrajině a v Sýrii, boj proti Islámskému státu, transatlantický obchod a také výsledek amerických prezidentských voleb.

Obama a Merkelová vyjádřili potřebu pokračování spolupráce USA s Německem a Evropskou unií.

Mají spolu velmi dobré vztahy, Obama Merkelovou dokonce označil za „svého pravděpodobně nejbližšího mezinárodního partnera”.

Je jim ale jasné, že s příchodem nového amerického prezidenta Donalda Trumpa se partnerství těchto zemí může změnit.

Obama proto vybídl svého následníka, aby se postavil Rusku, pokud se odchýlí od amerických hodnot a mezinárodních norem.

Končící americký prezident věří, že tomu tak opravdu bude a že Trumpova vláda bude jiná, než byla jeho kampaň. Stejnou naději vyjádřila i Merkelová. Doufá, že spolupráce se Spojenými státy zůstane dobrá.

Video: Obamovu návštěvu hlídalo v Berlíně 5 000 policistů 

Stejné zájmy mají i co se volného obchodu mezi USA a EU týče. Obama i Merkelová by chtěli dohodu o volném obchodu prosadit, Trump má na to ale trochu jiný pohled.

Zítra Obama Německo opustí, čeká ho ale jednání s britskou premiérkou Theresou Mayovou a představiteli Francie, Itálie a Španělska. Tím skončí jeho poslední evropská návštěva ve funkci prezidenta USA.

Reklama

Související témata:

Doporučované