Hlavní obsah

Obamova válka dronů. 117 zabitých civilistů je jen zlomek, namítají kritici

Při amerických bezpilotních útocích zemřelo za osm let podle oficiálních čísel 117 civilistů.

 

Reklama

Počty civilních obětí útoků amerických bezpilotních strojů jsou výrazně podsazené, tvrdí nevládní organizace.

Článek

Spojené státy provedly v roce 2016 při operacích proti teroristům 53 útoků s pomocí bezpilotních letounů. Zemřelo při nich nejméně 431 tzv. nepřátelských bojovníků a jeden civilista. Taková čísla zmiňuje zpráva amerických tajných služeb zveřejněná jen necelý den před pátečním odchodem prezidenta Baracka Obamy z Bílého domu.

Podle odhadů nevládních organizací citovaných serverem USA Today nařídil Obama za svá dvě funkční období provést 526 útoků s pomocí dronů.

Za loňský rok si podle zprávy zpravodajských služeb bezpilotní útoky vyžádaly jednu civilní oběť.

Zpráva šéfa amerických rozvědek Jamese Clappera ale mapuje osm let Obamy v úřadu. Za tu dobu mělo při amerických bezpilotních útocích zemřít 64 až 117 civilistů. Konkrétně v Pákistánu, Jemenu, Somálsku a Libyi.

Zpráva ale vyvolala ostrou kritiku nevládních organizací. Podle nich je toto číslo neúplné a „výrazně podhodnocené”, uvedl britský deník The Independent.

Údaje navíc nezahrnují počty zabitých v Sýrii, Iráku či Afghánistánu.

„Účinná strategie"

Obamova administrativa využívala bezpilotní letouny v boji s terorismem výrazně víc, než tomu bylo za jeho předchůdce George W. Bushe. Nevládní organizace odhadují, že počet byl zhruba desetkrát vyšší.

Čtyřiačtyřicátý prezident USA považoval cílené útoky na vůdce teroristů s pomocí dronů za účinnější v porovnání s rozsáhlými vojenskými operacemi, jako byly ty v Iráku nebo Afghánistánu.

Podle tajných služeb bylo v rámci 526 útoků dronů zabito od ledna 2009 do prosince 2016 mezi 2803 a 3022 nepřátelských bojovníků.

Civilních obětí až šestkrát víc

Odhady novinářů a nevládních organizací ale zmiňují jiná čísla. Server The Bureau of Investigative Journalism uvádí na základě uniklých vládních a soudních dokumentů počet 380 až 801 zabitých civilistů do konce roku 2015.

Kritice ohledně bezpilotních útoků čelil dnes už bývalý americký prezident opakovaně i v minulosti. Ve svém lednovém projevu ji uznal jako oprávněnou, ale podotkl, že například při strategii vojenské invaze je riziko civilních obětí mnohem vyšší.

Obamův nástupce Donald Trump chce dle svých slov v první řadě „odstranit teroristy” a očekává se, že v politice bezpilotních útoků bude pokračovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované