Hlavní obsah

Obávaná zika udeřila v Indii. Jde o nejrozsáhlejší epidemii, virus se rychle šíří

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Indii zasáhla nejrozsáhlejší epidemie viru zika v historii země. Potvrzeno bylo 32 případů. Rizikový je především pro budoucí matky, hrozí možnost potratu či vrozených vad. Virus se navíc rychle a jednoduše šíří.

Článek

Indie zaznamenala dosud největší výskyt viru zika. V Džajpuru, hlavním městě indického státu Rádžasthánu, bylo potvrzeno 32 případů. První se vyskytl 23. září v blízkosti některých hlavních turistických atrakcí města. Situaci neustále sleduje tým nasazený ministerstvem zdravotnictví. Jedná se o třetí propuknutí nákazy v Indii od roku 2017.

V okruhu 3 kilometrů od místa prvního výskytu viru se nachází 58 tisíc domácností. Podle ministerstva zdravotnictví nelze počet nakažených odhadnout. Každý den je nasazeno až 150 týmů, které identifikují případy nákazy a odebírají vzorky, jež se potom testují. Týmy dosud prozkoumaly 43 tisíc domů. Státní vláda rovněž usiluje o zvýšení povědomí o viru a o možnostech, jak se bránit.

Virus zika je primárně přenášen bodnutím komára, který se vyskytuje v tropických a subtropických oblastech. Mezi nejčastější příznaky viru patří horečka, vyrážka, bolest kloubů a hlavy. Proti viru zatím neexistuje účinný lék nebo vakcína, jednoduše a rychle se přenáší – i proto je indické ministerstvo zdravotnictví v pohotovosti.

Riziko pro novorozeňata

Virus se šíří tělesnými tekutinami, sexuálním stykem či transfuzí krve. Během těhotenství se z matky může přenést na plod. Může způsobit neurologickou poruchu, kdy se dítě narodí s abnormálně malou hlavou, což vede k řadě komplikací nebo i smrti. Zika je nebezpečná také dalšími vrozenými vadami, včetně očních problémů, ztráty sluchu a poruchy růstu. Všechny těhotné matky v oblasti budou podle prohlášení vydaného indickým ministerstvem zdravotnictví sledovány.

První případ byl identifikován před 70 lety v Ugandě. V různých částech světa, včetně Afriky, jihovýchodní Asie a tichomořských ostrovů, se vyskytly izolované maloplošné epidemie bez závažných komplikací. V březnu 2015 ale došlo podle Světové zdravotnické organizace k rozsáhlé epidemii v Brazílii, nákaza se potom rozšířila do Střední a Jižní Ameriky.

Reklama

Související témata:

Doporučované