Hlavní obsah

Vakcíny není dost. Nemocnice řeší, jestli očkovat, nebo šetřit

Foto: Fakultní nemocnice Hradec Králové

Ilustrační snímek.

Reklama

Rezervační systém generuje naočkovaným seniorům automaticky i druhý termín pro podání vakcíny. Kvůli problémům s dodávkami ale nemocnice přistupují k preventivním opatřením.

Článek

Od minulého víkendu se kromě zdravotníků nebo domovů pro seniory nechávají naočkovat také lidé starší 80 let. Za několik týdnů je pak čeká druhá dávka. Nemocnice počítají s tím, že pro seniory i druhou vakcínu mít budou.

V některých nemocnicích přesto seniory upozorňují, aby si pro jistotu týden před druhým termínem zavolali, jestli pro ně dávka skutečně je. Jinde raději nevypisují nové termíny očkování a vakcíny si šetří právě pro druhé dávky.

Do Česka v příštích třech týdnech dorazí o třetinu méně vakcín od společnosti Pfizer a BioNtech, než se původně očekávalo. O týden se kvůli tomu prodlouží odstup mezi prvním a druhým očkováním. Už objednaní senioři na něj měli zamířit 21 dní po aplikaci první dávky, nově ale až po 28 dnech. I tak mají některé nemocnice obavy, zda bude dávek dostatek.

Na nutnost termín ověřit byla upozorněna například seniorka, která se nechala očkovat v jedné z pražských nemocnic a kontaktovala redakci Seznam Zpráv. Problém s nejistým počtem vakcín řeší také v hořovické a berounské nemocnici. Kvůli jejich nedostatku mohou zatím očkovat pouze zdravotníky a seniory z domovů. Ani u nich si ale nejsou jistí, jestli jim budou moct zajistit v termínu druhou dávku očkování.

„V tuto chvíli si objednáváme lidi sami. Ale vůbec nevidíme tři nebo čtyři týdny dopředu. Proto všechny upozorňujeme, aby si zavolali týden před druhým termínem pro přeočkování. Tou dobou budeme totiž teprve vědět, kolik dostaneme vakcín, a podle toho otevřeme termíny a začneme je přidělovat,“ říká František Vlček z AKESO holdingu, který mimo jiné vlastní právě nemocnice v Hořovicích a Berouně.

V brněnské fakultní nemocnici raději přestali vypisovat nové termíny očkování a dostupné vakcíny si šetří. Ve středu totiž obdrželi jen čtyři boxy s 4680 vakcínami. To je zhruba půlka z přídělu za předchozí týden.

„Nejsme tak schopni vypsat další termíny očkování. Raději si vakcíny pošetříme, abychom mohli garantovat druhou dávku pro již jednou očkované,“ vysvětluje mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá.

Jihlavská nemocnice nemá zásoby ani pro podání druhých dávek, počítá s tím, že použije látku přislíbenou na příští týdny. „Co přijde, to ten týden aplikujeme, skladem rozhodně nic není,“ řekla ČTK mluvčí nemocnice Monika Zachrlová. Protože je vakcíny málo, v některých domovech pro seniory se začátek očkování musel odložit.

Očkování zpomalí

Že se kvůli nižším dodávkám v únoru zpomalí očkování nových zájemců, už připustil i ministr zdravotnictví Jan Blatný. Podle premiéra Andreje Babiše jde očkování dobře. Zároveň ale řekl, že v únoru se neotevře registrační systém k očkování pro lidi pod 80 let, jak bylo původně v plánu.

Zdravotníci v Česku vykázali do nedělního rána více než 192 tisíc vyočkovaných vakcín proti covidu-19. Většina lidí dostala vakcínu od firem Pfizer a BioNTech.

Reklama

Doporučované