Hlavní obsah

Obavy se naplnily. Přísný texaský zákon o potratech inspiroval další státy

Foto: Profimedia.cz

Protesty proti texaskému zákonu, který zakazuje potraty po šestém týdnu těhotenství

Reklama

Republikáni v celkem šesti státech USA chtějí následovat příklad Texasu, který zakázal potraty po šestém týdnu těhotenství. Podle kritiků, mezi které patří i prezident Joe Biden, jde o útok na ústavní práva žen.

Článek

Zákon, který zakazuje potraty od okamžiku těhotenství, kdy lze u plodu detekovat srdeční tep, tedy zhruba od šestého týdne těhotenství, začal v Texasu platit tuto středu. Proti normě se postavily zastánci práva na potrat, americký nejvyšší soud však jejich požadavek na zablokování zákona zatím nevyslyšel.

Texas se tak stal státem s nejpřísnějšími potratovými normami v USA. Republikáni z dalších států na sebe nenechávají dlouho čekat. O obdobné zpřísnění zákonů usilují republikánští zástupci států Severní Dakota, Jižní Dakota, Mississippi, Indiana, Arkansas a Florida.

Zastánci práv na potrat jsou ovšem připraveni proti zavedení přísných opatření bojovat. „Legislativa inspirovaná novým texaským zákonem by ublížila těhotným ženám z Arkansasu, které potřebují podstoupit potrat, a o to my nestojíme,“ uvedla pro The Guardian Ali Taylorová, která v Arkansasu vede organizaci poskytující pomoc při potratech. „Boj ještě zdaleka není u konce,“ dodala.

Taylorová uvedla, že těhotným ženám, které chtějí podstoupit potrat, bude pomáhat i v případě, že v Arkansasu začne platit přísný zákon. „Bude se jednat o zajištění přístupu k potratům v Arkansasu před šestým týdnem těhotenství a o pomoc při vycestování ze státu pro ty, které potrat v zákonném limitu nestihly,“ nastínila budoucí možné kroky Taylorová. „Nenecháme se zastrašit,“ dodala.

„Je to nejnaléhavější a nejpalčivější hrozba pro legální potraty od roku 1973,“ uvedla k texaskému zákonu a následujícím snahám republikánů v šesti státech Kristin Fordová z neziskové organizace Naral Pro-Choice America, která bojuje proti omezení práva na potrat. V roce 1973 Nejvyšší soud poprvé zastavil texaský potratový zákon a rozhodl, že rozhodnutí, zda mít dítě, je pro ženu základní právo ustanovené americkou ústavou.

Podle Fordové je současná situace výsledkem čím dál více radikalizované pravicové rétoriky. „Radikální pravice desítky let pracuje na zničení reprodukční svobody a zastavení sociálního pokroku,“ řekla Fordová. „Oni ale nereprezentují hodnoty Američanů, osm z deseti z nich totiž podporuje bezpečný a legální potrat. Protlačují tyto odporné zákony navzdory veřejnému mínění,“ dodává.

Výsledky květnového průzkumu Pew Research Center, ukazují, že práva na potrat ve všech nebo ve většině případů podporuje až 59 procent Američanů.

Reklama

Související témata:

Doporučované