Hlavní obsah

Hůř nikdy nebylo, koronavirus vymazal desetinu české ekonomiky

Foto: Pixabay.com

Česká ekonomika zažila nejhorší čtvrtletí v novodobých dějinách.

Reklama

Podle předběžného odhadu poklesl hrubý domácí produkt ve 2. čtvrtletí mezičtvrtletně o 8,4 procenta a meziročně o 10,7 procenta.

Článek

Ekonomové varovali, že ve druhém čtvrtletí zažije česká ekonomika sešup. A nyní ho potvrdili i statistici, meziročně se český hrubý domácí produkt smrskl o 10,7 procenta.

„Ve druhém čtvrtletí došlo k prohloubení poklesu ekonomiky a hrubý domácí produkt se propadl nejvíce v historii samostatné České republiky. Významně negativní vliv mělo omezení nebo uzavření provozů v průmyslu, dále pak v odvětvích obchodu, dopravy, pohostinství a ubytování,“ komentuje údaje Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ. Přidaná hodnota klesla prakticky ve všech sledovaných odvětvích.

Odhady analytiků, o kolik ekonomika propadne, se hodně lišily, podle ČTK očekávali propad mezi 9,7 až 18 procenty, realita tedy byla růžovější, nicméně i minus 10,7 procenta se zapíše do učebnic.

„Ve druhém čtvrtletí stáhl ekonomiky propad čistých exportů, ale také spotřeba a investice. Lepší než předpokládaný výsledek má na svědomí v daných podmínkách relativně příznivý vývoj maloobchodu už hned v době květnového zahájení otevírání ekonomiky, kdy spotřebitelé v poměrně citelné míře kompenzovali nemožnost realizovat své mnohé maloobchodní výdaje v předchozím půldruhém měsíci,“ konstatoval Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fund.

Dodal, že poměrně výrazné oživení zaznamenal v červnu průmysl, nicméně ztrátu z předchozích dvou měsíců nemohl vyrovnat.

„Díky udržovacím vládním programům se rozevřely nůžky mezi reálným a naměřeným zdravím ekonomiky. Pokud by se měřilo skutečnou poptávkou financovanou z ‚odpracovaných‘ peněz, budeme na tom hůře než německá ekonomika,“ upozornil hlavní ekonom Natlandu Petr Bartoň.

„Ekonomika se kvůli zastavení společenského života hluboce propadla. Jde o bezprecedentní propad HDP v dějinách naší země. Česko se tak oficiálně dostalo do recese a rozhodující pro náš další vývoj bude, jak rychle se z pádu oklepeme a postavíme se na obě nohy,“ uvedla Jana Mücková, ředitelka P2P investiční platformy Bondster.

To by nemuselo trvat příliš dlouho, protože se velmi vylepšují indexy nálady jak u podnikatelů v Česku, tak i u jejich německých protějšků. Druhé čtvrtletí tak může zůstat jako covidové memento, které nadcházející čtvrtletí postupně zahladí.

V Německu tamní statistici oznámili propad o 10,1 procenta, v USA podle jejich odlišné metodiky o třetinu, Francie přišla s propadem o 13,8 procenta. Všechny tyto údaje spojuje jediné - nejhorší výsledek za celé dekády, někdy i od doby, kdy statistici HDP takto sledují.

Reklama

Doporučované