Hlavní obsah

Obavy v rozděleném městě. „Jestli ještě víc přivřou hranice, bude to fatální“

Foto: Profimedia.cz

Kontroly na polských hranicích jsou už teď realitou. Snímek je z polsko-slovenské hranice.

Reklama

Polsko nevylučuje další omezení na hranicích s Českem a Slovenskem. „Uzavření hranic s Polskem by znamenalo, že i ten nejnutnější pohyb mezi rodinami by byl znova ohrožen,“ řekla starostka Českého Těšína.

Článek

Další omezení na česko-polských hranicích kvůli přibývajícím případům koronaviru by na chod Českého Těšína na Karvinsku mohla mít fatální dopad. ČTK to dnes řekla starostka Českého Těšína Gabriela Hřebačková (Nestraníci).

Že Polsko nevylučuje omezení na hranicích s Českem a Slovenskem, řekl v dnešním rozhovoru v polském Radiu Zet polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski. Důvodem je rostoucí počet případů koronavirové nákazy v obou státech. Rozhodnutí podle ministra padne příští týden, informovala agentura Reuters.

Hřebačková řekla, že informace o možných omezeních na hranicích je pro ni nová, nicméně vzhledem k vývoji situace a různých nařízení se to dalo očekávat. „Troufám si říci, že by to mělo fatální dopad na chod našeho města. Už jsme to zažili na jaře, kdy byly přímo uzavřené hranice. Teď i když nějaká opatření jsou, nezasahuje to do běžného života, nezasahují ta opatření do ekonomiky, nezasahují do fungování rodin,“ řekla starostka.

Kontroly na hranicích byly zavedeny loni již v polovině března a skončily v červnu. Určitá omezení pro přechod hranic z Česka do Polska byla zavedena opět v listopadu.

Hřebačková řekla, že neví, v jak velkém rozsahu polské ministerstvo zdravotnictví zvažuje restriktivní opatření zavést, ale bude pevně doufat, že z loňských restrikcí se vlády obou zemí trošku ponaučily. „Vždycky ta opatření jsou směřována k minimalizování kontaktů jenom maximálně na úzkou rodinu. Ale uzavření hranic s Polskem by znamenalo, že i ten nejnutnější pohyb mezi rodinami by byl znova ohrožen,“ řekla starostka.

Právě omezení rodinných kontaktů by podle ní bylo pro obyvatele města nejhorší, protože rodiny na obou stranách hranice má spousta lidí. „Je třeba mít na paměti, že řada lidí využívá synergický efekt nejen ve vztahu rodina, ale i práce. Myslím si, že by to bylo určitě nešťastné pro fungování obou měst, o kterých deklarujeme, že to je spíše takové dvojměstí,“ řekla Hřebačková.

Reklama

Doporučované