Hlavní obsah

Občan Rittig. Zpátky do minulosti s lobbistou, který může slavit

Foto: Twitter @ivorittig, Seznam Zprávy

Ivo Rittig proslul jako obchodník s luxusní módou, poradce, podnikatel, lobbista a v poslední době jako instagramový živel.

Reklama

Článek

Ačkoliv kolem něj mnoho let krouží policie a státní zástupci, žádné obvinění Ivo Rittiga neobstálo. Minulý týden ho soud definitivně pravomocně osvobodil v jízdenkové kauze dopravního podniku.

Na svém instagramovém účtu o sobě Ivo Rittig uvádí, že je eskamotér. Většina české veřejnosti ho má ale zapsaného pod pojmem lobbista. V další epizodě podcastu České podsvětí se Josef Klíma a Adam Miklica probírají minulostí a specifickou image kontroverzního podnikatele.

„Osobně bych byl opatrný a Ivo Rittiga bych rozhodně neoznačil za kmotra. Ivan Jonák, což byl také showman, byl odsouzený člověk, seděl v kriminále, šlo o regulérního zločince. Nebo jiný příklad - František Mrázek - ten měl spoustu kompromitujícího materiálu a jel v nelegálních činnostech. Ivo Rittig je ctihodný občan, který ze všech soudních pří vyvázl. Na něj můžeme nahlížet leda jako na trestaného z doby komunismu, kdy dělal vedoucího samoobsluhy a jeho prodejna měla statisícové manko,“ připomíná Josef Klíma.

V 90. letech Rittig proslul jako obchodník s luxusní módou nebo pořadatel boxerských utkání, v novém miléniu ho definovaly hlavně kauzy podezřelých zakázek kolem Lesů ČR, pražského dopravního podniku nebo firmy Oleo Chemical. Byl také jedním z aktérů, jehož odposlechy vedly policii a tehdejšího šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu až k zásahu na Úřadu vlády v červnu 2013.

„Ivo Rittig se stal postupně velmi mocným. Kontakty měl z byznysu a ze sportovního prostředí, dostal se mezi vlivné lidi, hlavně kolem tenisu,“ dodává Klíma.

Obžaloba v kauze dopravního podniku tvrdila, že 17 haléřů z každé jízdenky vyrobené pro DPP končilo přes zahraniční firmy právě u Rittiga a tehdejšího šéfa DPP Martina Dvořáka. Státním zástupcům se ale tvrzení, se kterým přišel Nadační fond proti korupci, nepodařilo prokázat. Pražský vrchní soud proto letos 1. září pravomocně potvrdil osvobození Rittiga, Dvořáka i dalších deseti obžalovaných v této kauze. A mimochodem - je to poslední významná žaloba, které lobbista čelil.

V tom sehrály velkou roli zmiňované policejní odposlechy. Soudy se totiž na jejich přípustnosti dlouho nemohly shodnout. Zejména proto, že nahrávky, na kterých stála například Rittigova obžaloba v kauze dopravního podniku, policisté původně pořizovali pro jiný účel. (Šlo o sledování někdejšího státního zástupce Libora Grygárka, pozn. red.)

„Hotel Ventana, to bylo Rittigovo centrum pro schůzky a jednání s lidmi z byznysu a politiky. Policisté se tam snažili dostat a nasadit odposlechy, aby obsah schůzek zjistili. Podařilo se jim tam ubytovat, namontovat odposlouchávací zařízení, ale Rittigovi lidé, mimochodem mnohdy bývalí policisté nebo IT specialisté na nejvyšší úrovni, je po pár dnech našli a odstranili,“ připomíná Klíma.

Jak se dostal bývalý prodavač v lahůdkách až k Versacemu? A co je vlastně lobbing v českém pojetí? Poslechněte si celý díl v přehrávači v úvodu článku.

Aktualizace: Z podcastu jsme vyjmuli dobovou reportáž ze serveru TN.cz, která uváděla nadhodnocený odhad toho, kolik se dalo na jízdenkách vydělat. Za chybu se omlouváme.

České podsvětí. O tenké hraně zákona v novém miléniu

Josef Klíma a Adam Miklica v pokračování úspěšné podcastové série. Z podsvětí je spíš polosvět, zločin infiltruje stát a balancuje na hranici zákona.

Každé pondělí na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Vyrobilo Storylab Audio ve spolupráci s audio týmem Seznam Zpráv. Producent a režie: Damian Machaj. Scénář: Lucie Kryzová. Dramaturgie: Dan Moravec. Mix zvuku a hudba: Ivan Horák a František Šec. Rešerše: Anežka Čermáková a Dávid Pásztor.

Vaše názory, návrhy, otázky, stížnosti nebo pochvaly nám můžete posílat na adresu audio@sz.cz. Další podcasty Seznam Zpráv si poslechněte zde.

Použité zdroje a citace

Instagram Ivo Rittiga, @ivo.rittig; SKANDÁL! Rittig jako bůh Zeus. Tento dar dal vysoký státní úředník lobbistovi k narozeninám!, 2015, TN.cz; Exprezident Václav Klaus: Miluji tenis a chytrý humor, 2014, iDnes.tv; Události ČT: Ivo Rittig, 2018, iVysílání; Rittig: S Kubou jsem řešil situaci v ODS, ne žádné trafiky, 2013, ČT24; Policie zatkla a obvinila lobbistu Rittiga, 2014, ČT24; Rozhovor, který znovu neuvidíte… Lobbista Ivo Rittig v DVTV. Veselovský ho domluvil na Twitteru!, 2020, YouTube kanál DVTV; Hovory V - Ivo Rittig, 2020, YouTube kanál Radovan Vávra; Reportéři ČT: Tunely v Dopravním podniku, 2013, iVysílání; Události ČT: Zatčení Ivo Rittiga, 2014, iVysílání; Události ČT: Závěrečná řeč Ivo Rittiga, 2019, iVysílání; Kontroverzní Rittig zvažuje definitivně odejít z Česka, 2014, ČT24; Ozvěny dne Radiožurnálu: Karel Randák z Nadačního fondu proti korupci, 2011, iRozhlas.cz; Úniky v kauze Nagyová: Rittigovi prý za 30 milionů nabízejí koupi vlastního spisu, 2014, ČT24; Události, komentáře: Osvobození Rittiga a dalších v kauze jízdenek, 2020, iVysílání.

Reklama

Doporučované