Hlavní obsah

Občané Hongkongu mají na dosah britská víza, Čína to kritizuje

Foto: Profimedia.cz

Letadlo hongkongských aerolinií na letišti v kanadském Vancouveru.

Reklama

Občané Hongkongu, kteří vlastní britský pas pro lidi v zámoří (BNO), si od neděle budou moci zažádat o pětileté vízum v Británii v rámci dříve oznámeného programu. Čína tyto pasy totiž přestala uznávat.

Článek

Vízovou nabídkou Londýn reaguje na postup Pekingu, který loni v létě v Hongkongu prosadil kontroverzní bezpečnostní zákon. Ten jeho kritici vnímají jako pokus o omezení svobody v bývalé britské kolonii. Informovala o tom v pátek agentura Reuters.

Čína v pátek oznámila, že britský pas pro lidi v zámoří již nebude uznávat jako platný cestovní dokument ani jako identifikační průkaz.

Do vízového programu se mohou přihlásit bezmála tři miliony hongkongských občanů, kteří mají na britský pas pro lidi v zámoří nárok, a přes dva miliony osob na nich závislých.

Člověk s BNO pasem má britskou národnost, ale ne občanství. Britská vláda očekává, že nabídky využije zhruba 300 000 lidí, napsal britský server BBC. O vízum lze zažádat přes mobilní aplikaci. Po skončení pětiletého pobytu ve Spojeném království pak lidé zapojení do programu budou moci zažádat o status usedlíka a za dalších 12 měsíců o britské občanství.

Podle amerického serveru CNN se Británie připravuje na vlnu až desítek tisíc potenciálních migrantů právě z Hongkongu.

„Tento krok vážně ohrožuje suverenitu Číny, hrubě zasahuje do záležitostí Hongkongu a vnitřních záležitostí Číny a vážně porušuje mezinárodní právní normy a vztahy,“ uvedl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li ťien na páteční tiskové konferenci. „Čína od 31. ledna nebude uznávat takzvané BNO pasy jako cestovní dokumenty a identifikační průkazy a vyhrazuje si právo podniknout další kroky,“ dodal.

O nová víza si budou moci obyvatelé Hongkongu žádat od nedělních 17 hodin. Čínský ministr označil podle hongkongského serveru South China Morning Post (SCMP) BNO pasy jako zneuctění slibu, narušení čínské suverenity, postup proti mezinárodnímu právu či porušení základních principů vedení mezinárodních vztahů. Domnívá se, že se obyvatelé Hongkongu stanou v Británii „druhořadými občany“.

Nyní je podle agentury Reuters v Hongkongu na 470 000 nositelů britského pasu v zámoří. Britský premiér Boris Johnson v prohlášení sdělil, že Londýn chce svojí nabídkou dostát „hlubokým historickým a přátelským vztahům s občany Hongkongu“ a přispět k ochraně „svobody a autonomie, hodnotám, kterých si cení jak Británie, tak Hongkong“.

Čínský přístup je podle portálu South China Morning Post (SCMP) brán spíše jako symbolický. Podle SCMP nebude mít čínský postoj okamžitý vliv, obyvatelé Hongkongu totiž k cestování BNO pasy nepotřebují. Může to ale naznačovat tvrdší kroky, které mohou ze strany Pekingu přijít v budoucnu.

Server označuje dopad na držitele BNO pasů jako zanedbatelný. Obyvatelé oblasti totiž mohou používat hongkongské cestovní dokumenty či jiné doklady, pokud mají například dvojí občanství.

Hongkongská správa podřízená Pekingu na druhou stranu postup Británie považuje za politickou hru, která ohrožuje zájmy jejich občanů.

Reklama

Související témata:

Doporučované