Hlavní obsah

Občané z Washingtonu chtějí ulici naproti saúdské ambasádě přejmenovat na Chášakdžího

Lidé z Washingtonu nechtějí, aby Saúdové zapomněli na vraždu novináře.Video: Twitter/ ZhannaNemtsova, Reuters

 

Reklama

Radě sousedů se nelíbí podle jejich názoru příliš shovívavý postoj prezidenta Donalda Trumpa k vraždě novináře Džamála Chášakdžího. Chtějí, aby ulice u saúdskoarabské ambasády nesla jméno po zavražděném novináři Džamálu Chášakdžím. Tento rok svou ulici dostal i Boris Němcov.

Článek

Sedmičlenný výbor sousedů z Washingtonu D.C. se shodl na tom, že nechce, aby Saúdská Arábie zapomněla na vraždu saúdského novináře Džamála Chášakdžího. A proto po něm pojmenují ulici naproti Saúdské ambasádě, píše CNN.

Rada se v rámci hlasování rozhodla podpořit přejmenování ulice. Inspirovala se online peticí, kterou podepsalo osm tisíc lidí. Předseda komise James Harnett CNN řekl, že členové komise byli pohoršeni novinářovou vraždou a znepokojeni reakcí amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Rozhodli se proto zareagovat sami, „jsme extrémně zklamaní nedostatkem zájmu z Bílého domu,“ řekl pro CNN Hartnett. „Vůdci ze všech vládnoucích pozic musí podpořit lidi, jakýmkoliv způsobem budou schopni, dělat jejich životy jednodušší a bojovat za to, co je správné. I proti vůdcům, kteří zapomněli na své povinnosti. Tohle je náš způsob, jak dát najevo náš nesouhlas.“

Trump minulý týden naznačil, že na Saúdskou Arábii nehodlá uvalit žádné sankce, což potvrdil i ministr zahraničí Mike Pompeo, který i přes zjištění americké zpravodajské služby CIA řekl, že pro obvinění saúdského korunního prince Muhammada bin Salmána jako zadavatele vraždy, není dostatek důkazů.

Trump zase na otázku reportéra o tom, jestli si vraždu objednal korunní princ řekl „možná to udělal, možná ne“. Oba politici řekli, že USA budou se Saúdy i nadále obchodovat.

Projednání žádosti na změnu názvu ulice by mohlo trvat šest až devět měsíců, než ho starostka bude moci zapsat do zákonů. Stejně jako v případě ostatních zákonů z kolumbijského okresu bude také projednáván v Kongresu, píše CNN.

Není to poprvé, kdy ve Washingtonu D.C. došlo k podobnému politickému prohlášení. V lednu tohoto roku washingtonská městská rada uzákonila přejmenování ulice naproti ruské ambasádě na „náměstí Borise Němcova“.

Odpůrce současného ruského prezidenta Vladimira Putina Boris Němcov byl zastřelen na mostě nedaleko Rudého náměstí v Moskvě v únoru roku 2015, když se vracel domů se svou přítelkyní.

Reklama

Doporučované