Hlavní obsah

Občanky a řidičáky nově. Poslanci přichystali revoluci z minulého století

Občanské průkazy s čipem jsou prý zastaralé. Přesto chce „novinku" státní správa zavést.

 

Reklama

Poslanci chtějí konec papírových fotek u řidičáků, státní správa ale v roce 2017 neví, jak to zařídit. A občanské průkazy s čipem, které hodlají úřady plošně zavést, jsou zase podle kritiků už teď zastaralé.

Článek

Ve středu budou poslanci hlasovat o „přelomové novince“. Při žádosti o řidičský průkaz už by lidé nemuseli na úřad nosit papírovou fotku. Úředníci by prostě použili tu, kterou už státní správa pořídila na občanský průkaz.

Sdílení fotografií mezi úřady - v roce 2017 zdánlivě jednoduchý úkon - slibuje Ministerstvo dopravy už několik let. Jenže bez výsledku. Konec papírových fotek proto nakonec museli navrhnout opoziční poslanci Jan Farský a Věra Kovářová z hnutí Starostové.

„Tři roky jsem psal ministerstvům dopravy a vnitra, že je to nesmysl. Byl to klasický ping-pong. Jednou napsalo Ministerstvo dopravy, že je to složité s Ministerstvem vnitra, podruhé vnitro, že je to složité s dopravou," popisuje Farský. Trpělivost mu definitivně došla, když dostal odpověď, že ministerstva zkusí v roce 2018 spustit pilotní projekt na několika úřadech.

Problém na roky

Opoziční návrh s největší pravděpodobností na dubnové schůzi projde, neznamená to ale, že je vyhráno. Novinka má platit už příští rok, Ministerstvo dopravy ale zřejmě prosadí odklad účinnosti o další dva roky.

Ani po letech plánování totiž nemá jasno, jak konec papírových fotek vlastně zařídit. Dohoda s Ministerstvem vnitra o sdílení fotek se zatím nerýsuje. Úřad proto zvažuje náhradní řešení – nakoupit vlastní fotoaparáty. Jenže to bude trvat.

„Uznáváme, že ten systém papírových fotografií je něco, co už by nemělo dnes patřit do agendy úřadu. Ale máme střízlivý realistický odhad toho, dokdy jsme schopni to vyjednat s Ministerstvem vnitra. Nebo případně vybavit místa vlastními fotoaparáty a úředníky proškolit,“ uvedl mluvčí Ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Ještě delší odklad chce ministerstvo na další novinku – aby si lidé mohli vyřídit řidičský průkaz kdekoli v republice, nikoli jen v místě trvalého bydliště. Stejné je to už dnes u občanských průkazů.

Vláda před volbami rozdává, účet za ni platí někdo jiný.

Pochybnosti o schopnostech státní správy vkročit na pole moderních technologií panují i kolem občanských průkazů s čipem. Ty má státní správa začít automaticky vydávat od příštího roku, což schvalují v pátek poslanci.

Lidé, kteří se rozhodnou kartu aktivovat, získají elektronický podpis a budou moci vyřizovat některé věci z domova. Například podat daňové přiznání nebo zažádat o příspěvky. Budou si ale muset koupit speciální čtečku.

Podle kritiků je však karta s kontaktním čipem zastaralá technologie, za kterou stát utratí stovky milionů zbytečně.

„Tady se vyhazují stovky milionů za naprosto zbytečný projekt. Ta technologie je zastaralá už teď, je z minulého století,“ myslí si poslanec z hnutí ANO Ivan Pilný.

Ministr vnitra Milan Chovanec ale tvrdí, že technologie je především bezpečná. Počítá s náklady v prvním roce 250 milionů korun, v dalších letech pak 140 milionů korun. Dalších sto milionů musí utratit za úpravu svých systémů ostatní ministerstva.

Reklama

Doporučované