Hlavní obsah

Občas je třeba zvednout hlavu, říká Poborský k protestu, který rozzuřil šéfy českého fotbalu

Foto: Profimedia.cz

Karel Poborský v barvách staré gardy Manchesteru United. Fotbalový válečník se v uplynulých dnech výrazně angažoval i „v dresu“ týmu, který na Fotbalové asociaci ČR vychovává budoucí reprezentanty.

Reklama

V sídle Fotbalové asociace ČR probíhají pohovory s trenéry, kteří podepsali petici protestující proti odchodu Michala Prokeše.

Článek

Celkem 27 osob je podepsáno pod dokumentem nazvaným „Vyjádření nesouhlasu s odchodem Technického ředitele FAČR Michala Prokeše“, který byl ve čtvrtek zveřejněn v médiích.

Mnohé z těchto osob si dnes předseda asociace Martin Malík volal na pohovor. Mezi jinými kupříkladu Petra Koubu, gólmana vicemistrů Evropy z roku 1996 a nyní trenéra brankářů v regionálních akademiích. Obsáhlou diskusi vedl Malík také s Antonínem Barákem, jedním z nejúspěšnějších mládežnických trenérů v republice. O tom, zda na Strahově kupříkladu právě Barák setrvá, se vedou jednání.

Lidé z úseku mládežnických reprezentací a akademií, včetně bývalých slavných reprezentantů Radka Bejbla, Jana Suchopárka či Luboše Kozla, se ozvali proti tomu, že zkraje měsíce opustil Strahov jejich šéf Michal Prokeš. A šéfy asociace rozzlobilo, že petice byla zveřejněna. Bližší informace o obsahu petice a jmenovaných i dalších osobnostech, jež jsou pod ní podepsány najdete zde.

Na prvním místě se skví jméno Karla Poborského, žijící legendy českého fotbalu, který působí coby ambasador regionálních akademií.

Toho se probíhající pohovory (zatím) netýkaly. Z prostého důvodu. „Jsem už dva dny na dovolené, v jiném časovém pásmu, takže informace o tom, co se teď děje doma, mám jenom zprostředkované,“ říká bývalý fotbalista, který v českém dresu startoval na třech turnajích Euro i na mistrovství světa.

Proč petici podepsal? „Občas je třeba zvednout hlavu,“ říká bez okolků. Poborskému a spol. se nelíbí, že jejich šéf Michal Prokeš ze Strahova začátkem října musel odejít. „Vedení asociace má jistě právo dělat změny, od toho je to vedení, to je jasné. Ale mělo by vědět, co si o tom myslí lidé, kteří v Michalově úseku pracují. Myslím, že máme právo vyjádřit se k tomu, co se děje i jakým způsobem se to děje.“

Vedení asociace se ústy svého předsedy Martina Malíka ohradilo vůči tomu, že byl protest zveřejněn. To vysvětluje Antonín Barák, otec současného českého reprezentanta, jinak kouč reprezentačního výběru do 15 let: „Ano, zmíněný text jsme vedení asociace, pánům Malíkovi a Berbrovi, přednesli začátkem října, kdy se s námi, trenéry reprezentačního úseku setkali a hovořili jsme o situaci kolem Michala Prokeše. A proč byl ten text zveřejněn? Protože se některé věci záhy začaly dít trochu jinak, než jak bylo na zmíněné schůzce domluveno.“

Podívejte se na video, ve kterém trenér Antonín Barák vystupuje se svým synem, současným fotbalovým reprezentantem:

Poborský s Barákem se shodnou, že trenérům šlo zejména o garance, že FAČR nezačne po Prokešově odchodu nabourávat systém, který byl ve výchově mládeže a výchovy trenérů nastaven. „Michal Prokeš na tom odvedl obrovské množství práce, propojoval lidi z různých skupin a odvětví a hlavně budoval atmosféru důvěry, kterou jsme viděli na všech zahraničních stážích, jen u nás ten pocit po dlouhá léta scházel. Michal Prokeš tu důvěru vybudoval – a teď se začala trochu vytrácet, na to jsme chtěli upozornit,“ říká Barák.

Navzdory ujištěním, že nic zásadního se měnit nebude, dostal podle něj hned vzápětí na výkonném výboru jeho člen Karel Kula za úkol, aby zrevidoval některé prvky v systému trenérské výchovy. Právě Kulu, bývalého reprezentanta, si trenéři přáli jako nového muže v čele svého úseku, místo toho byl jmenován Jiří Kotrba.

„Prostě jsme o tom byli informováni. Původní domluva zněla, že proběhne ještě jedna schůzka s mládežnickými trenéry, na které bude možné se šéfy asociace o řadě věcí hovořit. Za pár dní nám ale řekli, že další schůzka už není potřeba,“ rekapituluje Barák faktory, které podle něj nezapadaly do rámce původních dohod.

V reakci na protestní petici zdůraznil šéf asociace Martin Malík, že Prokeš odešel ze dvou důvodů. Jednak nesedělo vyúčtování kreditní karty STES, kterou měl Prokeš od někdejšího předsedy svazu Miroslava Pelty k dispozici. Jednak si měl podle Malíka nárokovat plat 250 000 korun měsíčně, což nebylo v možnostech asociace. Malík se podivuje, že trenéři zveřejnili protestní petici, ačkoli o těchto skutečnostech věděli.

„O té kartě se na schůzce s pány Malíkem a Berbrem hovořilo. To ano. Ale o nějakých mzdových nárocích jsem tam neslyšel ani slovo,“ reaguje Barák.

Zaujal ho i poslední odstavec tiskové zprávy Fotbalové asociace ČR. Připomeňme si ho: „Vedení FAČR odmítá podléhat jakémukoliv mediálnímu nátlaku ze strany svých zaměstnanců, který navíc není podpořen relevantními argumenty založenými na pravdivých informacích. Pokud se chce někdo zabývat místo práce pro český fotbal pletichami a interním personálním bojem na půdě asociace, je s ním vedení FAČR připraveno okamžitě ukončit spolupráci.“

Barákova reakce? „Ty věty příliš nenaznačují, že by druhá strana chtěla vést o celé věci dialog. Naznačuje možnosti ohrožení, a ne model, o který stojíme. Model, ve kterém bychom fungovali jako partneři se společnou snahou vychovat českému fotbalu další úspěšné hráčské či trenérské generace.“

Připomeňte si rozhovor s Karlem Poborským o výchově budoucích reprezentantů:

Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované