Hlavní obsah

Obce a lidé z okolí vrbětického areálu žádají po státu stovky milionů korun

Foto: Profimedia.cz

Alexandr Miškin a Anatolij Čepiga –⁠ pravá jména ruských agentů, kteří podle policie způsobili výbuch ve Vrběticích v roce 2014.

Reklama

aktualizováno •

Obce a lidé z okolí vrbětického areálu, kde v roce 2014 vybuchly dva sklady s municí, žádají stát o odškodnění v řádu stovek milionů korun.

Článek

Kvůli explozím a zásahu složek integrovaného záchranného systému, který skončil až loni, nemohli majitelé hospodařit na stovkách hektarů pozemků. „Byly znehodnoceny, událost snížila cenu nemovitostí, měla i dopad na kvalitu života obyvatel,“ řekl dnes europoslanec a advokát čtyř postižených obcí Stanislav Polčák (STAN).

Přímé škody na majetku obcí Vlachovice, Haluzice a Lipová a města Slavičín se podle něj pohybují okolo 80 milionů korun. Další škody způsobené obcím a obyvatelům odhadl na stovky milionů korun. Nároky by se podle Polčáka mohly hradit ze zvláštního fondu, jehož vznik obce iniciují. „Obce očekávají, že by se státem mohly dospět k dohodě nejpozději v září, což je i tak sedm let od výbuchu,“ uvedl Polčák.

Dosud obdrželi v roce 2015 pouze obyvatelé tří dotčených obcí odškodnění 3 100 korun, a to za evakuaci po explozích. „Náležitému odškodnění bránilo provádění záchranných prací, které byly ukončeny teprve na podzim loňského roku, a dále nezjištění skutečného viníka události. Pevně věříme, že s ohledem na nově zjištěné informace nyní stát k odškodnění přistoupí zodpovědně a především rychle,“ uvedl Zdeněk Hověžák (STAN), starosta Vlachovic, jejichž součástí jsou i Vrbětice.

Obce dále požádaly vládu a ministerstva obrany, vnitra a financí, aby byli v přiměřené době pohnáni k odpovědnosti viníci tragédie, i pokud by byli ve spojení s cizí státní mocí. Navrhly také adekvátní směnu vhodných pozemků ve vlastnictví státu s pozemky dotčenými mimořádnými událostmi. Požadují zabezpečení hloubkového pyrotechnického průzkumu na zasažených pozemcích. „Návrhy nyní budou projednávat zastupitelstva jednotlivých obcí,“ řekl Polčák.

V souvislosti s odškodněním škod na majetku podali dosud podle Polčáka obyvatelé 136 žádostí, zatím byly uznány jen dvě. Obce dosud na žádnou podporu nedosáhly. Do konce letošního dubna směřovalo na krajský úřad od obcí a dalších žadatelů v souvislosti s ukončením záchranných prací dalších 12 návrhů na náhradu věcných škod.

Podle Tomáše Chmely (nez.), starosty Slavičína, jehož náměstí je od areálu vzdáleno asi tři kilometry, nedostali místní lidé ani firmy vůbec žádné odškodnění, byť se mnohých z nich událost výrazně dotkla. Stejné je to i v případě města. „Vnímám to jako velkou ostudu státu. Máme 30 hektarů zničeného lesa, zničené místní komunikace,“ řekl Chmela. Starosta Haluzic František Marecký (nez.) uvedl, že po dobu šesti let měla obec uzavřenou třetinu katastru.

Areál bývalých skladů zabírá plochu přes 346 hektarů, přičemž dvě třetiny pozemků už v něm vlastní státní Vojenské lesy a statky (VLS). Z rozhodnutí vlády by měly VLS získat všechny pozemky v areálu, plánují na nich hospodařit. Výbuchy ale zasáhly i stovky hektarů pozemků mimo areál.

Jeden sklad ve Vrběticích explodoval v říjnu 2014, druhý v prosinci téhož roku. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group, v době explozí areál spravoval státní podnik Vojenský technický ústav. České bezpečnostní složky mají podezření, že do ničivého výbuchu muničního areálu byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby, což před nedávnem vyvolalo diplomatickou roztržku s Ruskem.

Reklama

Doporučované