Hlavní obsah

Obce mohou už příští rok zakázat, aby lidé ve starých kotlích topili uhlím

Ministr životního prostředí Richard Brabec.Video: Pavlína Kosová

 

Reklama

V novele zákona o ochraně ovzduší Sněmovna také prodloužila lhůtu pro kontrolu kotlů a budou se regulovat ceny revizí.

Článek

Poslanci schválili novelu zákona o ochraně ovzduší a pro domácnosti, kde se topí ve starších a starých kotlích, přinesli tři zprávy.

Dvě jsou dobré - prodlouží se lhůty pro revize kotlů ze dvou na tři roky a stát bude regulovat ceny revizí.

Třetí tak dobrá pro domácnosti není. Obce budou mít už od příštího roku pravomoc rozhodnout, čím se bude ve starých kotlích topit - jde o kotle 1. a 2. emisní třídy, jejichž provoz bude zakázán od roku 2022.

A například zakázat, aby se v nich topilo uhlím.

„Obec může od příštího roku stanovit, že tyto kotle zakáže nebo v nich omezí provoz na některá paliva,“ řekl Seznamu ministr životního prostředí Richard Brabec.

„Může říct: první a druhá třída může na území obce nadále fungovat, ale nebudete tam smět spalovat uhlí, ale například jen dřevo,“ uvedl ministr s dovětkem, že jde o pravomoc, nikoliv o povinnost obce takto postupovat (Vyjádření ministra si můžete pustit ve videu v úvodu tohoto textu).

Zákaz by se vztahoval na kotle o tepelném příkonu do 300 kilowattů. Nevztahoval by se na kotle pro teplovodní ústřední topení, které splňují zákonem stanovené emisní požadavky.

Prodloužení lhůty pro revize kotlů souvisí se snahou stanovit horní limit ceny těchto kontrol, která se nyní liší podle regionů a pohybuje se až do výše několika tisíc korun. Lidé si budou moci vyhledat školeného odborníka v databázi Ministerstva životního prostředí, kam informace budou dodávat výrobci kotlů.

Poslanci naopak odmítli schválit návrh Jana Zahradníka z ODS, který měl zpřísnit podmínky pro úřední kontrolu kotlů přímo v domácnostech. Zahradník chtěl, aby úřad musel majitele domu na prověrku předem písemně upozornit. Nyní vlastníkovi hrozí postih, pokud kontrolujícímu úředníkovi přístup ke kotli neumožní.

Reklama

Související témata:

Doporučované