Hlavní obsah

Obce na severu Moravy budou mít letos problémy s nedostatkem pitné vody

Foto: Unsplash (ilustrační)

Potíže se suchem čekají zejména obce v podhůří Rychlebských hor a na Hlučínsku a Opavsku.

Reklama

Průtoky ve vodních tocích na severu Moravy mají na jaře postupnou klesající tendenci a nyní se pohybují v rozmezí 15 až 40 procent dlouhodobých měsíčních průtokových průměrů. Některé obce budou mít letos nedostatek vody.

Článek

Podle Šárky Vlčkové, mluvčí Povodí Ohře, lze očekávat, že některé obce budou letos mít kvůli silně podprůměrnému množství sněhu v uplynulé zimě s pitnou vodou problémy. Jde zejména o obce v podhůří Rychlebských hor a na Hlučínsku a Opavsku, které nejsou napojeny na centrální systém zásobování.

Srážkový úhrn v Povodí Odry za hydrologický rok 2020 se pohybuje od nízkých 130 milimetrů na Hlučínsku a 220 milimetrů v Rychlebských horách až po vyšší úhrny od 400 do 430 milimetrů v Jeseníkách a Beskydech. Hydrologický rok se počítá od 1. listopadu do 31. října.

„Nejnižší průtoky se v současnosti vyskytují v Olomouckém kraji v podhůří Rychlebských hor a v Moravskoslezském kraji v povodí Olše a na menších vodních tocích Opavska a Hlučínska,“ uvedla Vlčková. Jde o důsledek toho, že v zimě málo sněžilo.

Situace na přehradách je podle mluvčí výborná a za poslední měsíc se zásadně nezměnila. Nádrže jsou zaplněny od 92 do 100 procent svého zásobního objemu. Povodí Odry provozuje například vodní nádrže Šance, Kružberk nebo Slezská Harta.

„Dodávka vody je pro zhruba jeden milion obyvatel našeho regionu, do vodních toků pod přehradami i pro průmysl na letní období zajištěna. Odtoky z vodních děl jsou postupně snižovány dle vývoje aktuální situace, která je pečlivě průběžně monitorována a vyhodnocována s cílem maximálního využití vody akumulované v nádržích,“ uvedl technický ředitel Povodí Odry Břetislav Tureček.

Reklama

Doporučované