Hlavní obsah

Obce po tornádu volily Babiše. Až na jednu výjimku

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš se bránil kritice, že si v obcích po tornádu dělal předvolební kampaň. Jeho hnutí tam ve volbách uspělo.

Reklama

Volební účast byla vysoká i v jihomoravských obcích zasažených ničivou bouří a tornádem, pohybovala se okolo šedesáti procent. „Lidé to pojali jako referendum o vládě,“ řekl starosta Lužic.

Článek

Výsledky na hranici třiceti procent hlasů zaznamenalo ANO v jihomoravských obcích, jimiž se v závěru června prohnala ničivá bouře. Hnutí premiéra Babiše zvítězilo ve všech těchto obcích, s jedinou výjimkou.

V Lužicích na Hodonínsku se ziskem necelých 28 procent vyhrála koalice Spolu. Před Babišovým hnutím udržela náskok o několik desetin. „Jsem rád, že v Lužicích hnutí ANO nezvítězilo. Překvapilo mě to, potěšilo, i když rozhodlo asi jen pět hlasů. Lidé pojali volby jako referendum o stávající vládě a především o premiérovi,“ sdělil starosta třítisícových Lužic Tomáš Klásek (za KDU-ČSL).

Právě premiérovy fotky poblíž zničeného lužického továrního areálu v červnu obletěly republiku. Premiér tehdy seděl na obrubníku vedle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO). Podle některých kritiků si v obcích zasažených živlem dělal předvolební PR. „Žádal jsem média, aby odešla a nefotila mě. Neměl jsem žádného fotografa, nedával jsem žádnou fotku na Twitter ani na Facebook. Média jsem opakovaně vyzval, tak si to ověřte,“ bránil se tehdy Babiš na CNN Prima News.

Jak hlasovaly obce po tornádu:

Hrušky:

ANO - 29,2 %

Spolu - 27,3 %

PirStan - 8,9 %

SPD - 9,5 %

Volební účast: 63,1 %

Moravská Nová Ves:

ANO - 29,9 %

Spolu - 26,0 %

PirStan - 13,1 %

SPD - 12,2 %

Volební účast: 61,5 %

Lužice:

Spolu - 27,8 %

ANO - 27,6 %

PirStan -12,7 %

SPD -12,7 %

Volební účast: 61,5 %

Mikulčice:

ANO - 26,5 %

Spolu - 20,5 %

SPD - 16,4 %

PirStan - 15,3 %

Volební účast: 5 %

Hodonín:

ANO - 31,4 %

Spolu - 22,9 %

SPD - 12,6 %

PirStan - 11,1 %

Volební účast: 59,3 %

Zda tento moment výsledek voleb v Lužicích ovlivnil, Klásek nedokáže odhadnout. „Že dělají politici PR všude za každých okolností, je běžné. Nechci posuzovat, jestli to bylo vhodné, nebo ne,“ řekl.

V ostatních obcích zvítězilo hnutí ANO. Ve značně poničené Moravské Nové Vsi na Břeclavsku získalo bez jedné desetiny třicet procent. „Nijak moc nevybočujeme z republikového průměru. Historicky to s nějakou odchylkou několika procent vždy kopíruje celostátní výsledky. Nepřisuzoval bych tomu hlubokou politologickou analýzu,“ sdělil starosta městyse Marek Košut (TOP 09).

Velká část místních si vládní pomoc po tornádu pochvaluje. Rodiny, které při tornádu přišly o bydlení, mohou žádat až dvoumilionový příspěvek prostřednictvím Státního fondu na podporu investic. Úřad podřízený Ministerstvu pro místní rozvoj doposud přijal 900 žádostí. S rodinami už uzavřel pět set smluv v hodnotě bezmála 680 milionů korun. „Vládní pomoc zasaženým obcím má dvě roviny. Podpora občanům a rodinám myslím zafungovala. Podařilo se odstranit prvotní zmatky. V rovině podpory obcí vedeme jednání. Podmínky, jak jsou nyní nastavené, nás všechny starosty nepříjemně zaskočily,“ řekl Klásek.

Jižní Morava tři měsíce po tornádu:

Narážel na to, že vláda zatím nekývla na proplácení sekundárních výdajů v obcích. Takové náklady padnou třeba na opravy cest, které až po tornádu poničila těžká technika. „Týká se to také situací, když se zničená stavba z místa A přesunuje do místa B. Není to považované jako obnova, což se mi zdá nelogické,“ dodal starosta Lužic.

Ač se místní často nadále potýkají s následky ničivé bouře a opravují své domy, na volební účasti se to nijak negativně nepodepsalo. Naopak, také v těchto obcích účast ve srovnání s minulými sněmovními volbami o několik procent stoupla. „Nemyslím si, že tornádo sehrálo nějak významnou roli. Ta účast opět koresponduje s celostátním trendem,“ sdělil starosta Košut.

V Moravské Nové Vsi i v Lužicích účast stoupala až k hranici 62 procent. „Lidé si udělali čas a účast mě potěšila. Z výsledků v Lužicích mám radost,“ doplnil Klásek.

Reklama

Doporučované