Hlavní obsah

Obce řeší spory o výstavbu bydlení, některé vsází na referendum

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Má dostat přednost výstavba bytů, nebo rozšíření průmyslového areálu? Chtějí občané velkosklad? I letos se krom voleb bude v několika obcích rozhodovat v referendu o otázkách, které se občanů přímo dotýkají.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

V zalesněném údolí Zlatého potoka v Třemošnici stojí několik bílých budov – výroben hliníkových slitin firmy Kovolis Hedvikov. Tento místní zaměstnavatel přišel s návrhem, že by na přilehlém pozemku postavil nový závod. Rozšířila by se tím výrobní linka a s tím i počet pracovních míst.

Jenže to se nelíbí té části obyvatel města, kteří by v údolí raději našli nové místo k bydlení. Spor městské zastupitelstvo nevyřešilo, rozhodnout tak mají za pár dní sami občané – v referendu, které se koná společně s volbami 8. a 9. října.

„Historicky máme průmyslovou zónu, ve které dlouhou dobu nic nebylo a nikdo o ni neměl zájem. Poté se v sousedské lokalitě, kde byla bytová zástavba, začaly stavět rodinné domy. Následně ale přišel investor Kovolis Hedvikov s tím, že v téhle zóně chce postavit zcela nový závod,“ popsal pro Seznam Zprávy starosta Miroslav Bubeník, jak se konflikt v Třemošnici zrodil.

A v následné diskusi, jestli tedy má pokračovat výstavba domů, nebo raději postavit nový závod, se neshodli ani obyvatelé, ani radní a vznikl jakýsi pat. „Neumím říct, jestli tu převládá názor, že Třemošnice potřebuje nové byty, nebo naopak nové pracovní příležitosti. Z pohledu obce by bylo dobré, pokud by tady měli lidé kde bydlet, třeba v nových domech nebo bytovém domě, ale na druhou stranu – obec je živá, pokud je tady příležitost i pracovat, což měla Třemošnice vždy štěstí, že tak měla,“ líčí rozpor kolem referenda starosta obce.

Proti avizovanému rozšiřování výrobního závodu vystupuje například zastupitelka Pavla Alvarezová, která dle svých slov referendum na zastupitelstvu vyvolala. „Obávala jsem se, že pokud by o problému rozhodovalo jenom zastupitelstvo, mohlo by se přiklonit směrem k průmyslu, a nemyslela jsem si, že by to byl názor občanů,“ rekapituluje své pohnutky.

„Kovolis Hedvikov může svůj nový závod postavit kdekoli jinde, ale Třemošnice další pozemky na výstavbu domů nemá. Proto si myslím, že by bylo lepší, pokud by na pozemcích nevznikla nová slévárna,“ hájí svou pozici Alvarezová.

A přesvědčivý jí nepřijde ani argument, že přibudou pracovní místa. „Máme tu i další firmy, které mohou zaměstnávat lidi. Přičemž už dlouhodobě máme přebytek pracovních míst v přepočtu na občany,“ říká Seznam Zprávám.

Miloslav Pavlas, předseda představenstva Kovolis Hedvikov, považuje konání referenda za velmi negativní zprávu. „Věřím, že řada občanů Třemošnice a okolí, kteří vložili spoustu práce a úsilí do vybudování této průmyslové zóny, vnímá potřebu dalšího rozvoje a preferuje hodnoty vytvořené prací v naší společnosti. Doufám, že se dokážou v referendu vyjádřit za zachování územního plánu a průmyslovou zónu,“ napsal pro Seznam Zprávy.

Co je místní referendum?

Místní referendum neboli místní lidové hlasování je jedním z institutů přímé demokracie. Právo hlasovat v místním referendu má každá osoba, která má právo volit do zastupitelstva obce.

K platnosti rozhodnutí v místním referendu je třeba účasti alespoň 35 % oprávněných osob zapsaných v seznamech oprávněných osob.

Rozhodnutí v místním referendu je závazné, hlasovala-li pro něj nadpoloviční většina oprávněných osob, které se místního referenda zúčastnily, a alespoň 25 % oprávněných osob zapsaných v seznamech oprávněných osob.

Seznam plánovaných referend najdete na webu ministerstva vnitra v sekci evidence.

Kolik domů už je moc

Třemošnice není jediná, koho krom voleb čeká místní referendum. Letos se to týká celkem osmnácti obcí a měst. Mezi nimi je i Podolí na Brněnsku.

Jenže místní referendum je podle starosty nyní už vlastně k ničemu. „Kdyby se referendum konalo v srpnu, kdy původně mělo, situace by byla jiná. Jenomže bylo napadnuté na soudu, ten konání referenda posunul na říjen a smlouva, které se referendum mělo týkat, mezitím přestala platit,“ vysvětluje Seznam Zprávám problém starosta Podolí Vítězslav Eliáš.

Podolí s developerem zhruba rok a půl jednalo o finální verzi smlouvy, která zajišťovala podobu nové čtvrti. Starosta prosazoval, aby v lokalitě Nad Paloukem vyrostlo 95 rodinných domů, které by byly finančně dostupné pro mladé rodiny, jež chtějí bydlet v klidné obci blízko Brna. Podle části místních obyvatel je to ale moc. Odmítali, aby na zhruba devítihektarovém pozemku bylo nahuštěno téměř dvakrát tolik domů, než připouští studie.

Jenže podle starosty je teď ve hře to, že se místo rodinných domů postaví v obci bytové domy. „Teď hrozí, že developer bude stavět luxusní rezidenční byty, přičemž územní dělení mu umožňuje postavit v jednom domě více bytových jednotek,“ tvrdí Eliáš.

Postavit ve městě velkosklad?

A developerského sporu se týká také referendum ve Velkém Beranově nedaleko Jihlavy. Má se ve městě vystavět logistický areál obchodní sítě Penny Market? Tak lze stručně shrnout otázku, ke které se mohou místní v referendu vyslovit.

Podle starosty Milana Pulicara už občané tento plán jednou odmítli, konkrétně rovněž v referendu před třemi lety.

„Ze 64 procent občanů bylo 40 procent proti vybudování areálu. Jenomže od té doby se vyhotovil obchvat, areál by byl tedy za ním, tak nás oslovili znova. Tak jsme na zastupitelstvu rozhodli, že umožníme občanům se znovu k areálu Penny Marketu vyjádřit,“ objasňuje Pulicar Seznam Zprávám.

V roce 2018 areál občané Velkého Beranova odmítli kvůli zvýšené dopravě, zabíraní orné půdy nebo třeba zvýšené přítomnosti lidí cizí statní příslušnosti. „Hlavně ta doprava už pominula, jelikož byl mezitím postaven ten obchvat. Rovněž si stěžovali, že nebylo k dispozici dostatečné množství informací, tak doufám, že to už tentokrát zajistíme. Zdůraznil jsem jednateli společnosti, že pokud referendum ani tentokrát neprojde, aby to brali jako vyřízenou věc,“ říká Pulicar s tím, že obě strany argumentů občanů chápe.

Reklama

Doporučované