Hlavní obsah

Obce u Nového Města na Moravě připravují na zimu desítky kilometrů tratí pro běžkaře

Ilustrační foto.

Reklama

Obce v okolí Nového Města na Moravě nechaly před zimou vyčistit tratě pro běžkaře, starají se o opravy některých poškozených mostků, přes které tyto trasy vedou.

Článek

„Když napadne sníh, mohlo by se upravovat okolo 100 kilometrů stop,“ řekl Miloš Brabec, předseda Mikroregionu Novoměstsko a starosta Tří Studní. Do úprav tratí se poprvé zapojí novoměstské technické služby. Obce se připravují také na to, že se vzhledem k pokračování koronavirové epidemie může ve Ždárských vrších opakovat loňský velký nájezd lyžařů.

Zájem o běžky vzrostl i kvůli tomu, že lyžařské sjezdovky zůstaly minulou zimu zavřené. „Chystáme se, že může být nápor podobný. Bavili jsme se o tom, že musíme zintenzivnit prohrnování některých parkovacích ploch,“ řekl novoměstský starosta Michal Šmarda. Údržbu lyžařských tratí by měla pomoci zlepšit čtyřkolka asi za půl milionu korun, kterou pořídily technické služby města. Sloužit podle starosty může i v době, kdy nemohou vyjet rolby, které jsou těžší, třeba proto, že je menší vrstva sněhu nebo je místy sfoukaný.

Výtky na úpravu stop podle Šmardy byly právě tímto směrem. „Že třeba kvůli tomu, že je na pláních sfoukaný sníh a nedají se přejet rolbou, v některých částech nejsou stopy najeté nebo že v okolí Nového Města, kde bylo sněhu málo, nebyly najeté stopy a nahoře na Vlachovicích, na Třech Studních, už najeté byly,“ řekl. Doplnil, že stroj městských služeb bude v první řadě určený na údržbu stop v okolí města a pak podle potřeby i dál v regionu.

Novoměstské technické služby se zatím na údržbě stop nepodílely. Pro mikroregion ji zajišťoval Sportovní klub a další dodavatelé. Mezi nimi je i TJ Řečice, která teď podle Brabce pořídila druhý skútr. Náklady na projíždění běžeckých tratí se za sezonu v mikroregionu zatím v součtu pohybovaly okolo 300 000 korun, skládají se na to obce. Ve veřejné sbírce na ně přispívá i veřejnost, loni se na účtu sešlo přes 40 000 korun.

Mikroregion tratě upravuje po dohodě s vlastníky lesů a zemědělci. „Z Přibyslavi z letiště jsme měli půjčený traktor s mulčovacím zařízením, takže jsme projeli tratě, a kde je bylo potřeba vyklestit a vyčistit, tak jsme to udělali,“ řekl Brabec. Lesníci podle něj slíbili, že ze stop odklidí popadané stromy.

Reklama

Doporučované