Hlavní obsah

Obcházet EU při jednání o brexitu je ztráta času, varoval Barnier britskou premiérku

Theresa Mayová se chce scházet s jednotlivými představiteli zemí EU.Video: Marek Martinovský, AP

 

Reklama

Výrazně tak zpochybnil plán premiérky Theresy Mayové, která chtěla o uspořádaní vztahů po brexitu jednat s jednotlivými evropskými lídry.

Článek

Poté, co premiérka Theresa Mayová ohlásila, že při vyjednáváních o vystoupení Británie z EU nahradí ministra pro brexit, chystá předsedkyně vlády osobní setkání s řadou evropských lídrů. Už plán její vlády na realizaci brexitu, takzvaná bílá kniha, hovoří o tom, že Spojené království bude mimo jiné usilovat o uzavření obchodních dohod s jednotlivými zeměmi Unie.

Možnost tohoto plánu v pátek však důrazně odmítl vyjednavač Evropské unie pro brexit Michel Barnier. Podle něj totiž lídři EU zastávají k brexitu jednotný postoj. Individuální jednání je tak podle Barniera „ztrátou času”. Uvádí to britský list The Guardian.

Mayová se má přitom ještě tento pátek setkat v Rakousku s kancléřem Sebastianem Kurzem a českým předsedou vlády Andrejem Babišem. Poté odjede na letní dovolenou.

Dohoda o uspořádání vztahů Velké Británie s Evropskou unií se přitom ještě vůbec nerýsuje. Země má přitom osmadvacítku opustit v březnu příštího roku. Problematické přitom bude uspořádání tržních vztahů či pohyb osob mezi Unií a ostrovním královstvím, a to především na hranici Irské republiky a Severního Irska.

Reklama

Doporučované