Hlavní obsah

Obchod roku a zároveň miliardový výdělek. Českou společnost Technistone koupila americká firma

Kuchyňské desky začala firma Technistone v Hradci Králové vyrábět na konci 90. let.Video: Karolína Štuková, Youtube.com

 

Reklama

Je to obchod roku a pravděpodobně jedna z největších tuzemských transakcí letošního roku. Známý krizový manažer Václav Novák a jeho byznysový partner Zdeněk Šmejkal před devíti lety koupili českého výrobce kuchyňských desek Technistone za desítky milionů korun. Teď ho prodávají Američanům téměř za dvě miliardy.

Článek

Společnost Technistone, která v Hradci Králové vyrábí desky z umělého křemene, koupila americká společnost Wilsonart Engineered Surfaces. O podpisu smlouvy firmy informovaly v tiskové zprávě, hodnotu obchodu neuvedly. Transakce podléhá regulatorním schválením a očekává se, že bude uzavřena v září. Podle serveru Forbes zaplatí americká skupina za hradeckého výrobce zhruba 1,7 miliardy korun.

„Na obchodu jsme pracovali zhruba 14 měsíců, ve finále byly tři firmy a mám z Wilsonart nejlepší pocit,“ řekl Forbesu krizový manažer Technistonu Václav Novák.

Hradecký Technistone v posledních letech investoval do nových linek a modernizace výroby 400 milionů korun. Výrobní kapacita firmy nestačila pokrýt poptávku. Desky, které jsou z přírodního kamene, barviv a pryskyřice jako pojiva, se používají například na kuchyňské desky, dlažby a obklady.

Desky začala firma Technistone v Hradci Králové vyrábět na konci 90. let, když převzala výrobu po zkrachovalé společnosti Bohemiastone. Produkci zvyšovala až do roku 2007, kdy dosáhla tehdy rekordních tržeb 759 milionů korun. S příchodem světové krize se však firma dostala do problémů a v polovině roku 2010 skončila v insolvenci a v úpadku. Úpadek podnik v rámci insolvenčního řízení vyřešil přijetím reorganizačního plánu, který splnil v březnu 2011. Technistone koupili Václav Novák a Zdeněk Šmejkal, podle informací Forbesu zaplatili „nižší desítky milionů korun“.

Podle údajů v obchodním rejstříku Technistone loni zvýšil tržby z 860 milionů korun na 1,055 miliardy. Čistý zisk klesl ze 125 milionů na 55 milionů korun. Technistone vyváží výrobky do 75 zemí.

Se získaným kapitálem může obchodní duo mířit na další akvizice s cenou kolem pěti miliard korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované