Hlavní obsah

Obchod s chudobou dorazil i na Znojemsko. Vesničané se bouří

Záhady Josefa Klímy: Obchod s chudobou na Znojemsku.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Lechovice, malá a donedávna poklidná vinařská vesnice u Znojma, padla před třemi lety do oka podnikatelce Věře Faktorové. Rozhodla se tady zakotvit a pokračovat ve svém kontroverzním byznysu postaveném na ubytování sociálně slabých, za které platí příspěvky na bydlení stát.

Článek

Místním lidem se počínání podnikatelky nelíbí a snaží se ji i s jejími svěřenci vystrnadit. S jejich příchodem se prý zvýšila kriminalita v obci a lidé už se tu necítí bezpečně.

„Mým sousedům se vloupal někdo na balkon, našla ho tam paní sousedka – o půl jedenácté v noci! Tak on hnedka seskočil a začal utíkat,“ popisuje nedávný zážitek obyvatelka Lechovic Helena Vlčková.

„Jednomu z ubytovny jsem odmítla prodat pivo s tím, že už zavíráme. Jemu se to nelíbilo, byl už opilý, vrhl se na mě a začal mě škrtit,“ doplňuje místní hoteliérka Hana Weissová.

Podnikatelka Věra Faktorová provozuje svou ubytovnu v bývalých ubikacích JZD, které si pronajala od jedné zdejší občanky. Objekt už na první pohled nevypadá moc vábně a zdá se, že se v něm zastavil čas. Tam, kde dřív přespávali brigádníci z družstva, dnes bydlí lidé, které už nikde jinde nechtějí.

Vesničané proti osazenstvu ubytovny sepsali petici, kterou podepsalo 200 lidí. To je skoro polovina obyvatel. A tak se tím vedení obce musí chtě nechtě zabývat.

Tak trochu absurdní je fakt, že ubytovna stojí na obecních pozemcích. Obec se tak de facto na provozování ubytovny sama podílí tím, že pozemky pronajímá majitelce budov, která je zase pronajímá podnikatelce Faktorové. Nájemní smlouva byla ale uzavřená už před lety a napsaná je tak šikovně, že je těžké ji vypovědět.

„Nájemní smlouva se, myslím, nedá vypovědět. Je uzavřená na dobu existence těch staveb na obecních pozemcích,“ říká starostka Lechovic Žaneta Dohnalová.

Lechovice ale nejsou první zastávkou podnikatelky Faktorové. Postupně prošla už třemi vesnicemi v okolí, kde provozovala podobná zařízení. Naposled v Dyjákovicích, kde se jí snažili zbavit dva roky. Nakonec museli za 4 miliony korun koupit objekt ubytovny a paní Faktorovou i s jejími svěřenci vystěhovali.

„Jsme rádi, že jsme se jí zbavili, jelikož to přinášelo problémy pro místní občany a celkově ta situace ve vesnici nebyla dobrá. Převážně se jednalo o drobné krádeže, tam se ztrácela drůbež, tam se ztrácely nějaké věci,“ vzpomíná starosta Dyjákovic Josef Gajdošík.

Podnikatelka Faktorová ale svůj byznys obhajuje a nespatřuje na něm nic nemorálního. „Já to vnímám jako sociální službu, jako pomoc těm lidem. Spousta lidí v dnešní době nestačí zaplatit nájem, nestačí poplatit všechny ty poplatky. Tím pádem zůstává na ulici a tahle ubytovna je jediná možnost, jak přežít,“ namítá Věra Faktorová.

Jak na vesnickou vzpouru reagují samotní obyvatelé ubytovny? A mají lidé z vesnice šanci prosadit v Lechovicích bezdoplatkovou zónu, aby nájemníkům ubytovny přestal jejich bydlení dotovat stát? Bude paní Faktorová i za těchto okolností provozovat své ubytovny dál? Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 20:50.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované