Hlavní obsah

Obchod téměř za miliardu je hotový. Kvůli pandemii se protáhl na rok

Sabina Matzenauerová řídí českou kancelář MiddleCap. Teď její tým dokončil transakci téměř za miliardu.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Jeden z prvních velkých letošních obchodů ve stavebnictví je po více než roce u konce. Skupina Cidem Invest za vyšší stovky milionů korun kupuje Značky Morava a Silverton. Transakci přichystala poradenská společnost MiddleCap.

Článek

Cidem Holding se specializuje na výrobu stavebních materiálů již od roku1991. I když mediálně zůstává spíš v pozadí, své výrobky vyváží do čtyřicítky zemí světa a jeho tržby pravidelně přesahují půl miliardy korun a stejně velký je i základní kapitál firmy. Teď Cidem svou pozici ve stavebním sektoru ještě výrazně navýší.

„Jeho“ Cidem Invest totiž za vyšší stovky milionů korun koupil hned dvě společnosti působící v oblasti dopravního značení. Jde o firmy Značky Morava a Silverton, obě ze skupiny TGA Holding Georgiose Tavandzise. Seznam Zprávám to potvrdila Sabina Matzenauerová, vedoucí transakčního týmu a ředitelka české kanceláře MiddleCap, která byla hlavní organizátorkou celého obchodu.

„Do procesních záležitostí vedoucích k úspěšnému prodeji zmíněných firem jsme se společně s kolegy pustili již koncem roku 2019. Hlavní motivací prodávajícího bylo úspěšně prodat více než dvě desítky let budované rodinné firmy a věnovat se jiným podnikatelským aktivitám,“ řekla k transakci Sabina Matzenauerová s tím, že celý proces trval celkem dlouho, asi 15 měsíců. Za prodloužením dokončení transakce stála právě koronavirová pandemie.

Jen pro srovnání, před korovirem se standardně velké obchody v řádech stovek milionů korun „domlouvaly“ a „finišovaly“ půl roku až devět měsíců. Teď celý prodejní proces trvá téměř dvakrát tak dlouho.

Další změnou, kterou teď poradenská společnost na trhu během pandemie vidí, je menší zájem mezinárodních investorů o lokální transakce, a naopak větší zájem z řady „československých“ investorů, což je podle ní mimo jiné způsobeno aktuální složitostí překročení hranic.

Podle Matzenauerové však jinak zatím koronavirová pandemie s trhem výrazněji nezamávala.

„Určitě se to časem ukáže, ale v tuto chvíli transakce zatím netáhnou ještě nemocná aktiva nebo ta postižená odvětví. Zatím se spíš stále čeká, kdy skončí pandemie a kolik firem to přežije,“ říká Matzenauerová s tím, že letošní rok bude z pohledu fúzí a akvizic stejně úspěšný jako loni.

Reklama

Doporučované