Hlavní obsah

Obchod za půl bilionu korun. Microsoft kupuje umělou inteligenci pro medicínu

Foto: Shutterstock.com

Microsoft koupil firmu Nuance.

Reklama

Microsoft koupil firmu Nuance Communications, která vyvíjí umělou inteligenci, rozpoznávání lidského hlasu a proniká i do telemedicíny. Microsoft tak posílí svůj zásah ve zdravotnictví a může usnadnit práci zdravotníkům.

Článek

Microsoft kupuje za 19,7 miliardy dolarů (428 miliard korun) společnost Nuance Communications, která vyvíjí umělou inteligenci a technologii rozpoznávání hlasu. Jde o největší akvizici amerického softwarového giganta od roku 2016, kdy za 26 miliard dolarů koupil sociální síť Linkedin, uvedla americká televize CNN.

Společnosti spolupracují už od roku 2019, kdy Microsoft s Nuance uzavřel strategické partnerství, aby mohl využívat její software, který by lékařům pomohl zautomatizovat zdravotnickou dokumentaci.

Firma Nuance také proniká do telemedicíny neboli on-line komunikace mezi pacienty a lékaři. Pandemie koronaviru ukázala, že je možnost „vyšetření“ přes videohovor potřebná a zvedl se o ni zájem. Technologické firmy z toho těží. Tržby Nuance v segmentu lékařské péče loni vzrostly o 37 procent a její technologie využívá přes 55 procent amerických lékařů a 77 procent nemocnic v USA.

Nuance je také lídrem, co se týče technologie rozpoznávání a přepisování mluvené řeči. Osvobozuje tak hlavně lékaře, ale i další pracovníky od zdlouhavého přepisování poznámek.

Společnost Nuance

Firma, ze které dnešní Nuance vyrostla, vznikla už v roce 1991 jako Visioneer a zabývala se především analýzou digitálního obrazu. Známé byly jejich scannery PaperMax. Teprve po roce 2001 se firma (mezitím přejmenovaná na ScanSoft) přeorientovala na strojovou syntézu řeči a především přepis lidské řeči na text. Jejich hlavním konkurentem na tomto poli byla v USA kalifornská firma Nuance a v roce 2005 ji ScanSoft koupil a převzal její jméno.

Od té doby Nuance koupila desítky technologických firem zaměřených převážně na rozpoznávání a přepis mluvené řeči, čímž upevňovala svou pozici jedničky na trhu. Od obecných nástrojů pro rozpoznání řeči (na technologii Nuance byla postavena i první verze slavného Apple asistenta Siri) přešla firma k specificky zaměřeným nástrojům pro lékaře a právníky, kteří v USA tradičně patří mezi nejvýznamnější uživatele přepisovacích služeb. V posledních letech se Nuance zaměřuje na využívání strojového učení pro zvýšení přesnosti přepisu, odhadování kontextu nebo předpovídání záměru mluvčího.

Díky akvizici by firmy mohly posílit svou pozici ve zdravotnictví. Společně s Nuance a Microsoft Cloud for Healthcare, která lékařům usnadňuje práci, může softwarový gigant udělat velký krok v podnikání v oblasti zdravotní péče.

„Umělá inteligence je pro technologie největší prioritou a v oblasti zdravotní péče je její použití nejurgentnější,“ uvedl v prohlášení ředitel Microsoftu Satya Nadella. „Společně s naším partnerským ekosystémem předáme pokročilá řešení umělé inteligence do rukou profesionálů z celého světa, abychom zajistili růst našeho cloudového byznysu ve zdravotnictví.“

Microsoft bude pravděpodobně chtít implementovat technologie Nuance do vlastních služeb. Nejvíce touží po aplikaci Dragon Ambient eXperience (DAX), která při vyšetření nahrává konverzaci lékaře s pacientem. Poté ji umí nahrávat do cloudového úložiště a z mluvené řeči automaticky nahraje údaje o pacientovi do elektronické databáze.

Rozšiřující se používání umělé inteligence v lékařských zařízeních znamená, že aplikace DAX může mít sama o sobě hodnotu mezi třemi a čtyřmi miliardami dolarů. Tvrdí to technologický analytik společnosti Wedbush Securities Dan Ives.

Obchod se zamlouval i investorům. Akcie Microsoftu mírně klesly, za to cena akcií Nuance vzrostla o 16 procent.

„Pro Nadellu a spol. je to správná akvizice ve správný čas. Microsoft v následujících letech zdvojnásobí své kroky v oblasti zdravotní péče,“ uvedl Ives a dohodu obou společností označil za strategický nápad.

Do oblasti telemedicíny pronikli také Češi. Od října roku 2020 je na trhu aplikace Meddi app, na jejímž vývoji se tým podílel se spolkem Mladílékaři.cz a Masarykovým onkologickým ústavem. Meddi app umožňuje videohovor lékaře s pacientem, nahrát zdravotnickou dokumentaci, objednat návštěvu či vyhledat specialistu. Aplikace je určena všem lékařům napříč obory.

V tuzemsku se však najdou i další služby na telemedicínu, například Videodoktor.cz, uLékaře.cz nebo Mujdoktor24.

Reklama

Doporučované