Hlavní obsah

Obchodní lodě plující poblíž SAE prý byly terčem sabotáže

Někdo podle SAE sabotoval poblíž plující obchodní lodě.Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

Spojené arabské emiráty (SAE) dnes oznámily, že čtyři obchodní lodě, které pluly v blízkosti jejich výsostných vod, se staly terčem sabotážních operací. Informovaly o tom agentury AP a Reuters. Ministerstvo zahraničí v prohlášení uvedlo, že nikdo nebyl zabit ani zraněn, ale přesnou podobu sabotáží nijak nespecifikovalo a neuvedlo ani, kdo je spáchal.

Článek

Zmiňované sabotáže se podle SAE udály v blízkosti emirátu Fudžajra, který leží v blízkosti Hormuzského průlivu, jedné z nejfrekventovanějších námořních tepen.

„Udělat z komerčních plavidel cíl sabotážních operací a ohrozit životy jejich posádek se dá považovat za nebezpečný vývoj,“ uvedlo ministerstvo. Konkrétní lodě úřady SAE neidentifikovaly.

Vláda emirátu Fudžajra v dřívějším tweetu rovněž dementovala zprávy, že v přístavu Fudžajra došlo k výbuchům, a uvedla, že přístav funguje bez jakýchkoli problémů. V příspěvku nezmínila média, která tuto zprávu šířila, agentura Reuters nicméně připomněla, že íránská televize dnes s odkazem na panarabskou stanici Al-Majádin uvedla, že ve Fudžajře někdo zaútočil proti sedmi ropným tankerům.

Spojené státy v pátek oznámily, že kvůli neupřesněné íránské hrozbě přesunou na Blízký východ raketový systém Patriot. Už dříve Washington sdělil, že do regionu vyslal operační svaz v čele s letadlovou lodí USS Abraham Lincoln.

Reklama

Doporučované