Hlavní obsah

Obchodní válka může Američanům zdražit iPhony o čtvrtinu. Přesun výroby do USA ještě víc

Cena iPhonů a obchodní válkyVideo: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jednou z obětí potenciální obchodní války mezi USA a Čínou by byli američtí zákazníci Applu. Tedy uživatelé iPhonů či počítačů Mac.

Článek

Server CNN Money na základě odhadů analytiků uvedl, že zboží Applu vyráběné v čínských továrnách by při zavedení cel zdražilo až o čtvrtinu. Vychází z tvrzení Donalda Trumpa, který pro Wall Street Journal uvedl, že cla na dovoz čínského zboží uvalí ve výší 10 či 25 procent.

V tom případě by záleželo na tom, kolik z toho by Apple absorboval na úkor své marže a jak velkou část by přenesl na své americké zákazníky.

Donald Trump už dříve uvedl, že chce, aby Apple přesunul svou výrobu do USA. Dnes Apple kupuje součástky od japonské Toshiby, korejského Samsungu nebo německého Bosche a kompletuje je v čínských továrnách tajwanského Foxconnu.

Přesunout tento logistický a výrobní řetězec do Ameriky by podle odborníků bylo velmi složité. I kdyby se to povedlo, dopady na americké zákazníky by podle analytiků byly velké. „Pokud by se smartphony vyráběly v USA, zdražilo by je to směrem ke koncovým zákazníkům o 20 až 35 procent,“ odhaduje vliv vyšších výrobních nákladů Tim Bajarin z Creative Solutions.

Reklama

Doporučované