Hlavní obsah

Obchodní válka na obzoru? Dělejte lepší auta, vzkázalo Německo Trumpovi

Německý vicekancléř odmítá Trumpovy výhrůžky.

 

Reklama

Donald Trump chce na německou automobilku uvalit dovozní clo ve výši 35 procent.

Článek

Německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel odmítl výhrůžky nastupujícího prezidenta Donalda Trumpa, že uvalí vysoké dovozní clo na německou automobilku BMW, pokud bude vyrábět auta v Mexiku.

Tam firma plánuje postavit novou továrnu, která od roku 2019 začne vyrábět vozy BMW řady 3 pro celosvětový trh.

Trump by ale uvítal, kdyby se auta, která BMW hodlá exportovat do Spojených států, vyráběla přímo v USA. Automobilce vzkázal, že může „zapomenout na dovoz vozů do USA vyrobených v Mexiku bez vysokého cla”.

„Můžete vyrábět auta pro Spojené státy. Za každé auto, které přijde do USA (ze zahraničí), ale zaplatíte 35procentní daň," řekl Trump v rozhovoru pro německý deník Bild.

Propad cen akcií

Po Trumpově prohlášení ceny akcií BMW klesly na téměř šestitýdenní minimum.

Gabriel se tím však nenechal zastrašit. Navrhuje, aby Německo bylo při jednání s USA tvrdší. „Nejsme slabí a podřadní,” prohlásil.

Podle něj by navíc ochranářská cla poškodila i USA. „Americký automobilový průmysl by zhoršila, oslabila a zdražila," dodal.

Trump se domnívá, že se němečtí automobiloví výrobci nechovají férově, protože v USA je spousta německých aut, zatímco v Německu je amerických aut jen málo.

Na to Gabriel reagoval, že USA musí „vyrábět lepší auta".

Problémy s Trumpem mají i ostatní

Japonská automobilka Toyota a největší americká automobilka General Motors oznámily, že hodlají v Mexiku vystavět několik svých továren. Tento jejich záměr se setkal s ostrou Trumpovou kritikou, svá rozhodnutí ale společnosti měnit nehodlají.

Toyota pouze uvedla, že v příštích pěti letech bude investovat i na území Spojených států, nejde však o reakci na Trumpovu kritiku.

Přehodnotit budoucí plán přiměly výroky budoucího prezidenta USA ale automobilku Ford. V Mexiku chtěla vyrábět malá auta, od tohoto záměru ale nakonec ustoupila.

Program F-35 a jeho rozpočet se vymkl kontrole. Miliardy dolarů mohou být a budou ušetřeny na armádní (a další) nákupy, po 20. lednu.

Problémy mají s Donaldem Trumpem i další firmy, nejen automobilky. Kritice neušel ani americký Boeing za předraženou výrobu nového prezidentského letounu Air Force One, a také společnost Lockheed Martin za výrobu stíhaček F-35 pro americkou armádu, která se podle Trumpa „vymkla kontrole”.

Reklama

Doporučované