Hlavní obsah

Obchodní válka s Čínou a překážky pro vývozce? Svět byznysu s obavami vyhlíží první Trumpovy kroky

Investiční bankéř Ondřej Jonáš: Jak bude vypadat americké hospodářství pod vládou Donalda Trumpa?Video: Martin Jonáš

 

Reklama

Největší světová ekonomika mění svého kormidelníka. Na trzích panuje nervozita, zda rozpoutá obchodní války.

Článek

Nástup Donalda Trumpa do funkce prezidenta USA přináší do světové ekonomiky řadu nejistot - jako například nebezpečí obchodní války s Čínou či růst obchodních bariér, což by mohlo významně postihnout vývozce.

Investoři čekají na Trumpovy konkrétní plány. „Lidé na trhu jsou trochu nervózní," shrnul jednou větou situaci pro agenturu Reuters šéf investiční firmy Chase Investment Counsel Peter Tuz.

Nervozitu ještě zvyšují lidé z Trumpova vznikajícího kabinetu. Wilbur Ross, který by měl usednout do křesla ministra obchodu, ve středu během slyšení před senátním výborem pro obchod, vědu a dopravu ostře napadl čínský protekcionismus. „O volném obchodu Čína víc mluví, než ho uplatňuje," řekl.

A avizoval, že prvořadým úkolem jeho resortu bude analýza obchodních vztahů USA s Mexikem a Kanadou, zejména dohody o volném obchodu NAFTA.

Jak bude vypadat americké hospodářství pod vládou Donalda Trumpa, analyzoval ve studiu Seznamu investiční bankéř Ondřej Jonáš, který vyučoval na Harvardově univerzitě a také na univerzitě v Princetonu; střídavě žije v Česku a v Bostonu. „Momentálně jde o velké vyčkávání. Trh vyčkává v naději, že některé dobré věci, které Donald Trump navrhuje, budou realizovány. A zároveň s obavou, že některé nebezpečné věci, typově obchodní války, jsou též možnou budoucností," říká.

Stručný komentář Ondřeje Jonáše si můžete pustit v úvodu tohoto článku. Celý rozhovor pak naleznete ve studiu k Trumpově ekonomice, v němž byli dalšími hosty ekonomové Jan Švejnar a Michaela Ševčíková.

Studio Seznam: Co čeká světová ekonomika od prezidenta Trumpa.

Reklama

Související témata:

Doporučované