Hlavní obsah

Obchodní válka se Spojenými státy zpomalila trh. Čína si i přesto věří

Čínský export s nastupující obchodní válkou se Spojenými státy začíná zpomalovat.Video: Renáta Matoušková, Reuters

 

Reklama

Se začínající obchodní válkou s USA klesá čínský export. Zvyšování tarifů není u konce a Čína se chystá na odpověď. Věří si, že z boje mezi dvěma světovými ekonomikami nevyjde jako poražená.

Článek

Čínský masivní export s nastupující obchodní válkou se Spojenými státy začíná zpomalovat. V srpnu se vývoz snížil až na 10 procent. Za dosavadní rok je dokonce horší, než bývá průměrná hodnota. Situace se podle americké televize CNN může v nadcházejících měsících ještě zhoršit. Bílý dům je totiž připraven nařídit další masivní vlnu tarifů na čínské zboží v hodnotě 267 miliard dolarů.

Analytici z investiční banky Nomura předpovídají růstu čínského exportu pokles a jednoduché číslice nebo dokonce negativní výsledky v nadcházejících měsících. Oslabení čínského trhu pochází také ze zpomalení exportu zboží pro velké obchodní partnery, jako jsou Japonsko a Evropská unie.

Kvůli pádu čínského jüanu vůči americkému dolaru se dostal vývoz zboží z Číny do USA do rekordních čísel. Společnosti v té době využily ještě chvíli času před další vlnou tarifů, aby mohly vyvést co nejvíce produktů.

Čína si i přes všechny prognózy zpomalování exportu a možného dlouhého návratu zpátky na trh stále věří, má totiž dostatek prostředků jak obchodní války využít. V pondělí to uvedl čínský profesor Š'Chuej-min z čínské Žen-min univerzity.

Jaké kroky by Čína opravdu mohla použít? Podle profesora Š'Chuej-mina by nejprve zvýšila tarify na americké zboží, které má omezené množství kupujících, dále by zvýšila tarify na produkty, které by na amerického prezidenta Donalda Trumpa vytvořily velký tlak, zejména na zboží ze zemědělství, a za třetí by zrušila celní slevy na zboží, na němž Spojené státy vysoce závisí.

Skoro 70 procent dovozu do Spojených států je z Číny. 200miliardový tarifní plán sice může chránit místní americké spotřebitele, snižování slev na vývoz z Číny jim však spíše ublíží. Kromě ekonomické sféry může Čína odpovědět i v té politické, a to vytvořením nátlaku na Korejskou lidově demokratickou republiku a jejího souseda. Číňané z patriotismu mohou také začít bojkotovat nákup amerických produktů.

Čína má mnoho odpovědí na zvyšování tarifů ze strany Spojených států. Podle profesora Š'Chuej-mina však nebude vítězem ani jedna strana a obě odejdou z obchodní války s velkými ztrátami.

Reklama

Související témata:

Doporučované