Hlavní obsah

Obchodníci a hospodští sčítají podzimní ztráty. Byly stejné jako na jaře

Foto: Hospoda na Hrázi

Ilustrační foto.

Reklama

Česko se pandemickou strategií a jejími dopady liší od evropského průměru.

Článek

Vládní zásahy proti pandemii způsobily, že v listopadu poklesl obrat maloobchodu proti říjnu o 5,6 procenta. Jak informoval Český statistický úřad, tržby přitom klesly už v říjnu téměř o dvě procenta. „Opatření proti šíření koronaviru, zavedená ve druhé polovině října, pokračovala po celý listopad,“ potvrdila jménem statistiků Marie Boušková. Propad za desátý a jedenáctý měsíc v součtu téměř vyrovnal výpadek z března, kdy vláda vyhlásila první přísný lockdown.

Stejně jako na jaře, pandemii na tržbách poznaly hlavně obchody s oděvy a obuví, ztrácely ovšem všechny specializované prodejny, včetně menších obchodů s potravinami. Tržby neklesly „nespecializovaných obchodech s převahou potravin“ včetně velkých řetězců ani v prodejnách počítačů. Bilance se podle očekávání zlepšila opět zásilkovým službám.

Česko se pandemickou strategií a jejími dopady liší od evropského průměru. V březnu a dubnu klesly tržby maloobchodu v Česku dohromady o 12 procent, přitom ve většině evropských zemí to bylo dvakrát horší. V říjnu zaznamenali čeští obchodníci v Evropě jako jediní meziměsíční výpadek a v listopadu byly tuzemské ztráty vyšší než evropský průměr. Od září do listopadu tak tržby poklesly o osm procent. Přísnější na malý byznys byli jen Francouzi, Belgičané, Irové a Rakušané, kteří po stagnaci v říjnu snížili listopadové tržby víc než o desetinu.

Také pro účetnictví hostinských a hoteliérů znamená listopad druhou největší katastrofu v roce. Restaurace evidovaly ve srovnání s loňským listopadem 37 procent tržeb. Horší to bylo pouze v dubnu, kdy se obrat propadl ke 30 procentům. Hotely a penziony si v listopadu sáhly na 19 procent loňských tržeb, ovšem v dubnu a květnu to bylo pod sedmnácti procenty.

Reklama

Doporučované